Otte teknologibaserede læsestrategier for ordblinde

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftsartikelFormidling

Abstract

I denne artikel redegør jeg for otte teknologibaserede læsestrategier, som jeg har udviklet i forbindelse med udarbejdelse af mit kandidatspeciale.
I en kvalitativ undersøgelse har jeg gennem en reciprok undervisningstilgang
afprøvet strategierne sammen med seks ordblinde elever i 4. klasse, og der er tegn på, at arbejdet med strategierne kan understøtte elevernes udvikling af metabevidsthed omkring deres anvendelse af læseteknologi i forhold til egne behov, teksttyper og læseformål.
Undersøgelsen viser samtidig, at det kræver tid til konsolidering og implementering, for at eleverne tilegner sig strategierne. Min tese er, at når
ordblinde elever får systematisk og eksplicit undervisning i teknologibaserede læsestrategier, opnår eleverne en mere strategisk og effektiv læsning af digitale tekster, der giver overskud til at læse med større forståelse.
Formålet med artiklen er at øge bevidstheden om, at ordblinde elever i grundskolen skal undervises i teknologibaserede læsestrategier. Det
er ikke nok, at eleverne får kurser i, hvordan læseteknologien fungerer, eleverne skal også blive bevidste om, hvornår, hvordan og hvorfor de skal bruge teknologien.
OriginalsprogDansk
TidsskriftViden om Literacy
Udgave nummer26
Sider (fra-til)58-64
Antal sider7
ISSN2245-2761
StatusUdgivet - 5 sep. 2019

Emneord

  • Læring, pædagogik og undervisning
  • Skoler, fag og institutioner

Citationsformater