Pædagogik: læring, udvikling, forandring

Tue Christian Sanderhage, Per Øhrgaard

Publikation: Bog/antologi/rapport/Ph.d. afhandlingBogForskningpeer review

Abstract

Bogens titel udtrykker tre temaer: Læring, udvikling og forandring. Det er tre temaer, som har central betydning for de nye professioner, der i dag tituleres som ”professionsbachelorer,” og vi mener, at disse temaer er vanskelige at komme uden om, hvad enten det drejer sig om professionsudøvelse indenfor et lærer- og pædagogfagligt område, eller om det drejer sig om pleje, omsorg eller rådgivning. De nye professioner står dagligt med udfordringer, der kræver nytænkning og ændring i rutiner og handlemønstre, og det kræver vilje og evne til at lære, udvikle og forandre praksis. Professionernes faglige kompetence udfoldes i det direkte møde med børn, unge, voksne og andre brugere, der til tider har meget forskellig baggrund. Evnen til at håndtere denne forskellighed er kendetegnende for den moderne professionelle og betyder, at professionen kun kan vedligeholde og udvikle sin faglighed i dette dynamiske forhold, sådan som det konkret kommer til udtryk i hverdagens relationer.
Desuden ses der fra omverdenen, en øget opmærksomhed på institutionernes virke, hvilket primært kommer til udtryk gennem politikeres og forvaltningers krav om synlighed og dokumentation af institutionernes arbejde. Dette betyder en større eksponering af professionerne, hvilket principielt medfører mulighed for øget refleksion, læring, udvikling og forandring af fagligheden. Særligt indenfor den pædagogiske verden, som denne bog skriver sig ind i, er dette omverdenspres et brud på en historisk tradition, og dette brud kan anskues som en indskrænkning af pædagogprofessionens autonomi. En sådan opfattelse kan i værste fald udvikle sig til en oplevelse af uberettiget indblanding fra andre, der ikke har pædagogisk indsigt og, som en direkte følge af dette, en opgivenhed på professionens vegne. Omvendt kan nye krav medføre nye muligheder for at synliggøre egen faglighed udadtil i forhold til omverdenen og indadtil øge egen faglige identitet gennem bevidst vidensudvikling og lyst til at stille kritiske spørgsmål til sin praksis – måske med et tiltrængt statusløft til følge.

Vi mener at de nye professioners fremtid, afhænger af en evne og en vilje til at forholde sig levende interesseret til egen praksis. Vi er derfor optagede af at præsenterer begreber med central betydning for, at denne mulighed kan være til stede i de pædagogiske institutioner. Begreber der kan udfordre og give alternative bud på de mange forskelligartede spørgsmål, der rejses i en travl pædagogisk hverdag.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagHans Reitzels Forlag
Antal sider306
ISBN (Trykt)978-87-412-5203-2
StatusUdgivet - 2008
NavnSocialpædagogisk Bibliotek

Citationsformater