Mennesker med multisygdom i vurdering til hjemmerehabilitering: Understøttelse af komplekse hverdagsliv eller skabelse af sårbarhed?

Helle Vedsegaard, Betina Dybbroe

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftsartikelForskningpeer review

Abstract

I denne artikel undersøges, hvad der sker i mødet mellem borgere der lever et komplekst hverdagsliv med multisygdom, og den kommunale visitation der skal afgøre tildelingen af hjemmerehabiliteringsforløb, hjemmehjælp eller ingen af delene. Baggrunden er en politisk vending mod hjemmerehabilitering og tilbagetrækning af hjemmehjælp, som indtrådte i Danmark med en revision af Serviceloven i 2015. Spørgsmålet der rejses er, hvorledes møderne understøtter borgeres hverdagsliv med multisygdom eller skaber yderligere sårbarhed for borgere, der allerede er i en sårbar situation, samt hvordan borgeres handlekraft indgår i afgørelser om tildelingen.
Artiklen bygger på et etnografisk feltstudie i en Dansk kommune, og omfattede 26 borgere med multisygdom i alderen 28-86 år, som ansøgte om eller allerede modtog hjemmehjælp. Igennem tre cases ser artiklen på distinkte og forskellige måder borgere møder visitationen, og hvorledes møderne påvirker borgernes sårbare situation, og vi viser igennem analyserne hvordan borgernes ret forskellige handlekraft indgår heri. Analysen vise, at borgere understøttes i et hverdagsliv med multisygdom, når hverdagsliv og udfordringer i dagligdags praktiske gøremål forstås i en sammenhæng, og når mødet med visitator tager udgangspunkt i borgernes oplevelse af deres hverdagsliv med multisygdom. Modsat, når mødet med visitationen ekskluderer borgeres oplevelse af et meningsfuldt hverdagsliv og behov for hjælp til at magte dette komplicerede hverdagsliv med multisygdom, da resulterer det i en begrænsning i adgang til rehabilitering og hjemmehjælp. Der skabes på denne måde ulighed i adgang til velfærdsydelser og til at kunne leve et meningsfuld hverdagsliv, hvilket forstærker den sårbarhed borgere med multisygdom lever i og med.
Bidragets oversatte titelMennesker med multisygdom i vurdering til hjemmerehabilitering: Understøttelse af komplekse hverdagsliv eller skabelse af sårbarhed?
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftTidsskrift for forskning i sygdom og samfund
Vol/bind17
Udgave nummer32
Sider (fra-til)75-94
Antal sider20
ISSN1604-3405
DOI
StatusUdgivet - 18 jun. 2020

Citationsformater