Psykologiske reaktioner på screening og intervention til forebyggelse af iskæmisk hjertesygdom

Anne-Marie Voss Schrader

  Publikation: Ph.d. afhandling/ kandidat/ diplomMasterForskning

  Abstract

  Baggrund:Undersøgelser viser inkonsistens mht. ugunstige psykiske reaktioner og nedsættelse af angstniveau i forbindelse med deltagelse i screening. Der findes kun få studier, der beskæftiger sig med psykiske reaktioner på screening og intervention til forebyggelse af livsstilssygdomme.
  Formål: Dette studie beskriver deltagernes psykiske reaktioner på en screening med efterfølgende intervention med det formål at forebygge iskæmisk hjertesygdom (IHD), samt deltagernes holdninger til og oplevelse ved at deltage i en screening og intervention.
  Metode: I et populationsbaseret randomiseret studie blev 1948 personer mellem 30-60 år konsekutivt inkluderet. Deltagerne besvarede spørgeskemaer indeholdende en forkortet version af Symptom Check-list (SCL-90) samt spørgsmål om deltagernes holdninger til og oplevelse af at deltage. Analyser blev udført i SAS ANALYST version 8.
  Resultater: Umiddelbart efter screening var der et signifikant fald på meanscore for somatisering, angst og depression. En måned efter screeningen var meanscore stigende dog på et lavere niveau end før screeningen. Faldet i meanscore var højest blandt kvinder, deltagere med høj risiko for at udvikle hjertesygdom og blandt deltagere fra lavere social klasse.
  Konklusion: Screening med efterfølgende intervention øgede ikke deltagernes psykiske reaktioner.
  OriginalsprogDansk
  UdgivelsesstedKøbenhavn
  Udgiver
  ISBN'er, trykt1600-7379
  StatusUdgivet - 2004

  Emneord

  • intervention
  • psykiske reaktioner
  • screening
  • screening Iskæmisk hjertesygdom

  Citationsformater