Psykologiske teorier om intelligens og folkeskolens elevdifferentiering: En analyse af transformationen af psykologiske teorier om intelligens som baggrund for skole-psykologiske og pædagogiske afgørelser vedrørende elevdifferentiering i det 20. århundredes folkeskole

Carsten Bendixen

  Publikation: Bog/antologi/rapport/kliniske retningslinjerBogForskning

  Abstract

  Afhandlingen er en historisk analyse af, hvordan teorier og metoder om intelligens er blevet transformeret til folkeskolens hverdagspraksis. I tre historiske perioder vises det, hvordan begrundelser for anvendelsen af henholdsvis skolepsykologiens intelligenstestning, Piagets forståelse af barnets intellektuelle udvikling og Howard Gardners teori om multiple intelligenser er blevet del af folkeskolens elevdifferentiering. Det vises også, hvordan teorier om intelligens har dannet baggrund for professionsinteresser og aktørpositioneringer inden for folkeskolen.

  Et gennemgående tema er den skolepsykologiske praksis, der fra begyndelsen af 1930’erne etableredes i landets største kommuner og købstæder, og som siden blev en central instans i folkeskolen. Afhandlingen gennemgår, hvordan skolepsykologernes begrundelser for anvendelse af psykometrisk intelligenstestning har været præget af enhedsskolens udvikling fra 1930’erne frem til i dag. Introduktionen af såvel Piagets som Howard Gardners teorier er sket igennem en modstilling til skolepsykologiens intelligenstestning. Der foretages vurderinger og drages konklusioner over intelligensteoriens og intelligenstestningens rolle i folkeskolen. Dette perspektiveres i en kritisk gennemgang af den internationale uddannelsesforskning, der ud fra Foucaults begreb ’governmentality’, betragter psykologien og dens praksisomslag i skoleverdenen som en social teknologi.
  OriginalsprogDansk
  Udgivelses stedRoskilde Universitetscenter
  ForlagForskerskolen i Livslang Læring, Roskilde Universitetscenter
  Udgave1
  Antal sider293
  ISBN (Trykt)87-91387-15-9
  StatusUdgivet - 2006
  BegivenhedPsykologiske teorier om intelligens og folkeskolens elevdifferentiering -
  Varighed: 1 jan. 2006 → …
  NavnAfhandlinger for Forskerskolen i Livslang Læring

  Konference

  KonferencePsykologiske teorier om intelligens og folkeskolens elevdifferentiering
  Periode01/01/06 → …

  Emneord

  • folkeskolen

  Citationsformater