Røntgenundersøgelse af lungerne: Bedre billeder og mindre dosis til patienten

Jeanne Elisabeth Debess, Jens Kristian Vejle-Sørensen, Karen Kirstine Johnsen, Henrik Thomsen

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPaper/skriftligt oplægForskning

11 Downloads (Pure)

Abstract

Baggrund: Røntgenundersøgelse af thorax er en af de hyppigste almene røntgenundersøgelser, der udføres på dan-ske billeddiagnostiske afdelinger. I 2013 blev der udført 5.706.659 billeddiagnostiske undersøgelser af alle typer, heraf var 641.561 (11,2%) konventionelle thorax-undersøgelser. Af disse var 306.662 (5,3%) udført på kvinder (Statens serum institut).
Stråledosen på 0,1 mSv (Strålingsguiden ioniserende stråling 2013) til den enkelte patient er lille, men det store antal undersøgelser medfører at den kollektive stråledosis er af væsentlig betydning. En mulig nedsættelse af dosis til den enkelte patient skal altid være i fokus når ALARA princippet skal overholdes (Bushberg, Jerrold T. 2012).
Overordnet formål er at bidrage til at kvalitetsudvikle radiografprofessionen opmærksomhed og adfærd i forhold til kontinuerligt at sikre den optimale kollimering hos alle patienter. Dette skal ske på baggrund af fokus på kollimeringens betydning for dosis til patienterne.
Delmål I: At vurdere antallet af røntgenbilleder af thorax med henholdsvis korrekt kollinering.
Delmål II: At undersøge dosis til risikoorganerne mammae, thyroidea og ventrikel ved kollimering ud over den pr. protokol fastsatte kollimering. Formål med de studerendes deltagelse i projektet: er, at de studerende lærer at lave en audit som kvalitetsudviklingsprojekt.
Metode:
Del I: En retrospektivt undersøgelse af kollimeringen af digitale røntgenundersøgelser af thorax på kvinder mellem 15 og 55 år. Studerende måler den konkrete kollimering på rådata på de klinisk samarbejdende afdelinger.
Del II: Et fantomstudie med anvendelse af et lungefantom og termoluminicens tabletter (TLD) til måling af stråledosis ved forskellige grader af kollimering.
Resultater: Der er endnu ikke analyseret data.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato10 dec. 2014
StatusUdgivet - 10 dec. 2014
BegivenhedUCN Forsknings- og Udviklingsdag 2014 - Nordkraft, Aalborg, Danmark
Varighed: 10 dec. 201410 dec. 2014

Konference

KonferenceUCN Forsknings- og Udviklingsdag 2014
LokationNordkraft
Land/OmrådeDanmark
ByAalborg
Periode10/12/1410/12/14

Emneord

  • helsefysik
  • dosis
  • kollimering
  • thorax

Citationsformater