Revisorerklæringers betydning for kreditvurdering

Henning Gerner Mikkelsen, Anne Mette Voldbjerg

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftsartikelFormidling

Abstract

I december 2012 vedtog Folketinget en lovændring om forenkling af revisionspligten for at lette de administrative byrder for mindre virksomheder. I stedet for revision kunne virksomheder fremover vælge at få deres regnskab gennemgået efter erklæringsstandarden, ”udvidet gennemgang”.

UCN’s Finansteam har i perioden 2014-16 undersøgt, om lettelsen kunne medføre ringere kreditvilkår (højere finansieringsomkostninger /krav om sikkerhedsstillelse) for de nordjyske virksomheder, og om den stipulerede besparelse (Erhvervsstyrelsen, 2013) i de administrative byrder kunne verificeres.

Konklusionerne er summarisk:

- Ændringen har ikke haft nogen signifikant betydning for pengeinstitutternes kreditgivning eller forringet virksomhedernes kreditvilkår
- Revisionsvirksomhederne har i perioden generelt nedgraderet sikkerheden i deres erklæringer, på grund af dels skærpet konkurrence i branchen, dels det ansvar og de krav til kvalitetsstyringen, der påhviler dem ved erklæringer med sikkerhed.
- Nordjyske virksomheder har i høj grad taget udvidet gennemgang til sig, men kendskabsniveauet er fortsat lavt, især i Engros- og Detailhandel.
- Hver anden virksomhed har sparet 5-10.000 kr. årligt.

OriginalsprogDansk
TidsskriftUCN PERSPEKTIV
Udgave nummer2
Sider (fra-til)32-39
Antal sider8
ISSN2446-2977
DOI
StatusUdgivet - 2017

Emneord

  • økonomi
  • kreditvurdering
  • reviorerklæring

Citationsformater