RDLS-III - Reynells sprogudviklingsskalaer: Dansk supplement manual

Helle Iben Bylander (Oversætter), Inge Benn Thomsen (Oversætter), Christian Aarestrup-Michaelsen (Redaktør)

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskning

  Abstract

  Reynells sprogudviklingsskalaer er normeret på 1000 engelske børn i alderen 1½ til 7½år. Den danske udgave er afprøvet på 170 danske børn i alderen 1½ til 5½ år. Vejledningen indeholder både danske og engelske referencetabeller. Danske børn kan forsvarligt sammenlignes med de britiske referencetabeller, da den danske udgave har en meget høj grad af strukturel ækvivalens med den engelske.

  Reynells sprogudviklingsskalaer er et klassisk og fundamentalt værktøj inden for det talepædagogiske område både i Danmark og internationalt og giver mulighed for kvantitativt og omfattende at teste barnets sproglige udvikling.

  Testen er udviklet med henblik på vurdering og planlægning af den talepædagogiske indsats, over for især børn med generelle indlæringsvanskeligheder, hvis sproglige udvikling ofte foregår i langsommere tempo som skal hjælpes på vej.

  Testmaterialet består af legetøj, figurer, tegninger, fingerdukker og andre genstande, som er appellerende for børn i den pågældende alder. Opgaverne går ud på at udpege og benævne genstande som fx en bamse eller en kop, udføre bestemte handlinger efter anvisninger som fx “læg æblet på sengen” eller vælge, hvilket billede af flere mulige der passer til en bestemt ting. Opgaverne bliver gradvist sværere både inden for og imellem delområderne, således at det er muligt at begrænse testens tidsforbrug ved at gå videre til næste delområde eller afbryde, når barnet tydeligvis ikke længere er i stand til at løse opgaverne.

  Testresultatet gøres op i henholdsvis impressivt og ekspressivt sprog, dvs. hvad barnet er i stand til at forstå, og hvad det er i stand til at give udtryk for. I forbindelse med udviklingen af denne tredje udgave af testen er alle opgaver blevet afprøvet på ny, visse udeladt og en del nye tilføjet – især til den ekspressive del. Den impressive og ekspressive del af tredjeudgaven består hver af 62 opgaver og tager ca. 35 minutter at afvikle i sin fulde længde.
  Bidragets oversatte titelRDLS-III - Reynells sprogudviklingsskalaer: Dansk supplement manual
  OriginalsprogEngelsk
  TitelReynell Developmental Language Scales
  Antal sider30
  ForlagHogrefe Psykologisk Forlag
  Publikationsdato2009
  Udgave3.
  StatusUdgivet - 2009

  Emneord

  • ekspressivt sprog
  • impressivt sprog
  • råscore
  • sprogforståelse
  • sproglige færdigheder
  • test
  • vurdering
  • screening
  • sprogudvikling

  Citationsformater