Samskabelse - trussel eller mulighed for velfærdsprofessionerne?

Esben Hulgård, Jeanette Ringgaard Svendsen, Bodil Klausen

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPaper/skriftligt oplægForskning

Abstract

I en række europæiske lande inklusiv Danmark er der øgede forventninger og krav til civilsamfundet om at påtage sig en større rolle i udviklingen af velfærdssamfundet. Den tidligere danske regering fremlagde en Civilsamfundsstrategi, og den nuværende regering peger i Regeringsgrundlaget på nødvendigheden af ”en stærk og engageret frivillig sektor”.
De danske kommuner har, eller er i gang med at udarbejde frivillighedspolitikker, f.eks. formulerer Horsens Kommune i sin frivillighedspolitik en vision om ”at alle at alle institutioner inden for børn-, unge-, voksen- og ældreområdet skal være åbne for involvering af frivillige”.
Udviklingen beskrives af policy makers og forskere med begreber som co-production og co-creation, hvor den centrale pointe er, borgerne skal ses som medproducenter eller medskabere, der indgår i et lige og gensidigt samarbejde med de professionelle. Dette beskrives også som et muligt paradigmeskifte fra New Public Management til New Public Governance.
Dette stiller de professionelle overfor en ny udfordring i forhold til forestillingen om autonomi, som både i professionernes selvforståelse og i den teoretiske konstruktion af professionsbegrebet spiller en central rolle.
Med eksempler fra praksis i Pædagoguddannelsen i Horsens gives mulige svar på, hvordan de studerende kan rustes til at møde disse nye udfordringer til de professionelle.
Endelig perspektiveres problemstillingen med et forsøg på at forbinde paradigmet om samskabelse og teorierne om social innovation med socialpædagogikken og en mulig revitalisering af denne.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato25 okt. 2012
StatusUdgivet - 25 okt. 2012
BegivenhedProfessioner - gamle autoriteter og ny legitimitet: Konference i Nordisk Netværk for Professionsforskning, NORPRO - VIA University College, Aarhus, Danmark
Varighed: 25 okt. 201226 okt. 2012
Konferencens nummer: 1

Konference

KonferenceProfessioner - gamle autoriteter og ny legitimitet
Nummer1
LokationVIA University College
Land/OmrådeDanmark
ByAarhus
Periode25/10/1226/10/12

Citationsformater