Samtidskunstens mulige rolle i pleje til demensramte: - en akademisk samtale om kunst, atmosfærer og sanse-oplevelser på et demensplejehjem

Publikation: AndetFormidling

Abstract

Kunstnergruppen LOKALE har redigeret og udgiver en åben akademisk samtale om samtidskunstens mulige rolle, i forhold til demenspleje.
En væsentlig forskel på hospitaler og demensplejehjem er, at plejehjemmet for dem der bor der, netop er deres hjem. Derved er det indirekte også et sted hvor deres pårørende også har en stemme, og familien en rolle at spille.
Det er efter hånden fastlagt, at musik kan åbne nye veje i demensplejen. Men hidtil har det været en fast rolle for samtidskunsten i forhold til hospitaler og plejeinstitutioner, blot at dekorere vægge og rum. Dette til trods for, at mange af.samtidskunstens undersøgelsesfelter tager sit afsæt i et. fokus på sted og stedslighed.

Med "En løbende liste" indikerer Kerstin Bergendal og Cai Ulrich von Platen en aktiv rolle for den kunst, der tænkes til demensplejehjem. De mener, at samtidens kunstformer, udover at dekorere stedet, også kan udformes for optræde som en årsag til et samarbejde mellem medarbejdere og pårørende, i forhold til beboernes hjemmiljø.

Men hvordan kan dette fungere? Vil det indebære en belastning eller aflastning i forhold til medarbejdernes hverdag? Hvilke formater vil være mulige, indenfor eksisterende og yderst begrænsede budgetter? Vil det opfattes som kunst eller som design?


Udover de to kunstnere medvirker

- Anders Kristian Kroager Anderssen, demensfaglig udviklingskonsulent i Århus kommune,
- Birgitte Folmann, lektor ved UC Syd, antropolog, lektor på Sonic College, Uc Syd Haderslev og forskningsleder af vidensmiljø for atmosfæreforskning
- Ulrikke Neergaard, direktør for KØS, Museum for kunst i offentlig rum i Køge.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato2024
StatusAccepteret/In press - 2024

Emneord

  • Æstetik, design og medier
  • Sundhed, ernæring og livskvalitet
  • Byggeri, miljø og energi

Citationsformater