Skærmbaseret mediebrug kan have negative konsekvenser på mental sundhed hos børn: Forskning viser strukturelle ændringer i børns hjerner. The Journal Club.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftsartikelFormidling

Abstract

Introduktion
Studiet viser, at der er sammenhæng mellem børns brug af skærmmedier som f.eks. smartphones, tablets m.m. og deres adfærd og strukturelle ændringer i hjernen.

Metode
Der blev rekrutteret 11.245 deltagere mellem 9 og 10 år fra 21 steder i USA, hvoraf i alt 9.738 (4.661 drenge og 5.077 piger) blev inkluderet i det endelige datasæt i dette longitudinelle kohortestudie, Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) - ledet at fakultet ved Yale Department of Psychiatry og Columbia School of Nursing.

Resultater
Børn med hyppig brug af skærmmedier havde ændringer i hjernestrukturen i områder, der er forbundet med belønnings- og impulskontrol, og ændringer var relateret til en øget tendens til internaliseringsproblemer, hvilket blandt andet omfatter depression, angst, social angst og somatiske klager samt eksternaliserende adfærd som bl.a. omfatter fysisk aggression, verbal mobning, relationel aggression og trods.

Resultaterne sås især hos drenge, der også i gennemsnit brugte 35-52 min. mere skærmtid dagligt.

Hertil kommer en højere total score for søvnproblemer. Ydermere minder visse af disse hjerneforandringer, man har fundet hos disse børn, med dem, der er udviklet hos mennesker, som har udviklet alkoholisme i en tidlig alder.

Implikationer for praksis
Resultaterne kan ifølge Potenza, der er leder Yale-programmet for forskning i impulsivitets- og impulskontrolforstyrrelser, bidrage til at forstå forholdet mellem skærmbrug og mental sundhed, herunder udvikling af klinisk relevante tiltag såsom psykopatologi, kognition og søvn hos børn, idet de digitale teknologier har ændret sig hurtigt og derfor er blevet mere udbredt i samfundet i forhold til viden på området. Det er således vigtig viden for alle interessenter herunder sundhedsudbydere, forældre, skolepersonale og endda børn.
OriginalsprogDansk
TidsskriftFag & Forskning.
Vol/bind2023
Antal sider1
ISSN2445-9461
StatusUdgivet - 24 aug. 2023

Emneord

  • Informations- og kommunikationsteknologi, og e-læring
  • Sundhed, ernæring og livskvalitet
  • Sygdom, sundhedsvidenskab og sygepleje
  • Medier, kommunikation og sprog
  • Skoler, fag og institutioner

Citationsformater