Smagsoplevelse og Fordybelse: Elevens virksomhed i en æstetisk funderet didaktik

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiFormidling

Abstract

Smag og smagsoplevelser har en selvstændig plads i faget madkundskab, og som sådan er de sigtekorn for dannelsesforestillinger. Med afsæt i teorien om kategorial dannelse drøfter kapitlet, hvordan fordybelse gennem sansebaserede og æstetiske smagsoplevelser på den ene side og analytiske aktiviteter på den anden siden kan åbne faget for eleven og åbne eleven for faget. Fordybelse sker, når fænomener og sammenhænge træder tydeligere frem for eleverne, end de gjorde med en mere overfladisk iagttagelse, og fordybelse kan anskues som en kognitiv-psykomotorisk bevægelse, en affektiv bevægelse og en æstetisk bevægelse hen imod mere kompetente greb og begreb om noget. Kapitlet præsenterer til sidst en didaktisk firfeltsmodel,hvor fordybelse og udvikling af kategorier kan finde sted i forløb, der giver plads til et varieret samspil mellem æstetiske, analytiske, håndværksmæssige og kommunikative virksomhedsformer.
OriginalsprogDansk
TitelPerspektiver på smag
RedaktørerLiselotte Hedegaard, Jonathan Leer
Antal sider16
ForlagSmag for Livet og Laboratorium for sammenhængende undervisning og læring
Publikationsdatonov. 2017
Sider13 - 29
Kapitel1
ISBN (Trykt)978-87-93551-00-8
ISBN (Elektronisk)978-87-9355-101-5
StatusUdgivet - nov. 2017

Citationsformater