Social polarisering i Aarhus kommune 1983-2007 i et uligheds-, fattigdoms- og social eksklusionsperspektiv, Ph.d. afhandling

Publikation: Bog/antologi/rapport/kliniske retningslinjerBogForskningpeer review

Abstract

Denne afhandling belyser udviklingen i social polarisering i Aarhus kommune, og er undersøgt gennem analyser af registerdata på individniveau af alle borgere bosat i Aarhus i perioden 1983 til 2007. Social polarisering operationaliseres på to måder. For det første indkredses social polarisering som et spørgsmål om en udviklingen i økonomisk ulighed. Social polarisering betegner en spredning fra midte mod pol – fra en æg fordeling henimod en timeglasfordeling. For det andet indkredses social polarisering som et spørgsmål om afkobling ved udviklingen i fattigdom / langvarig fattigdom eller social eksklusion. Hvis der sker en stigning i disse forhold, er der grupper, der i stigende grad afkobles mulighederne for deltagelse i det almindelige samfundsmæssige liv.
Analysen viser helt overordnet, at en række faktorer bidrager til den stigende ulighed. Da mange komponenter bidrager, og ulighedsudviklingen trods en stigning ikke er voldsomt dramatisk, er betydningen af den enkelte komponent moderat. Dernæst viser analysen, at forskellige typer af ulighedsmål og indkomstmål også betoner faktorerne forskelligt.
Analyserne fra Aarhus viser nogle af de samme empiriske tendenser, som er vist i den danske fattigdomsforskning. Resultaterne fra Aarhus demonstrerer imidlertid større afstande og forskelle i fattigdom. Analyserne har indtaget et livsfaseperspektiv, der især afdækker store forskelle mellem personer af dansk herkomst, og personer som er indvandrere eller efterkommer. Disse forskelle hænger bl.a. sammen med fordelingspolitikken. Det bevirker, at bestemte grupper i stigende grad igennem 00erne ikke sikres mod fattigdom.
På den måde minder fattigdomsbilledet for indvandrere og efterkommere om en før-velfærdsstatslig fattigdomsprofil. Den danske velfærdsstat sikrer ikke udbredt mod fattigdom i udsatte aldre for gruppen af ikke-vestlige indvandrere i Aarhus i 2007. Kontanthjælpen er en central ydelser for ikke-vestlige indvandrere. Den sikrer i stigende grad ikke mod fattigdom, hvilket kan hænge sammen med stramningerne af kontanthjælpen fra 2002. Andelen af fattige kontanthjælpsmodtagere er således betydeligt højere i 2007 end i 2001. Folkepensionen er endvidere lav for indvandrere.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedAalborg
ForlagAalborg Universitetsforlag
Antal sider310
ISBN (Elektronisk)978-87-7112-422-4
StatusUdgivet - 2017
NavnDet Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet

Emneord

  • Socialt arbejde og sociale forhold

Citationsformater