Stille Stemmer: tavse og indadvendte børn i den inkluderende folkeskolen

Frank Spring, Heidi Honig Spring

Publikation: Bog/antologi/rapport/kliniske retningslinjerBogFormidling

Abstract

Stille stemmer - stille og indadvendte børn i den inkluderende folkeskole

Genert, tavs, indadvendt, forsigtig - de stille elever sidder i de fleste klasseværelser, men det kan være svært at få øje på dem i en skolehverdag, der er præget af mere udadvendt elevadfærd og måske konflikter, der kalder på opmærksomhed med en langt tydeligere stemme.

Det er afgørende for de stille elevers trivsel i skolen, hvordan man som professionel tolker tavsheden - er det almindelig tilbageholdenhed eller hæmmende introversion? Den ene tolkning giver mulighed for at se tavsheden som et positivt alment adfærdstræk, hvor den anden tolkning medfører bekymring og måske tanker om 'særlig indsats'. Begge muligheder giver vidt forskellige handlerum og har dermed også vidt forskellige konsekvenser for den stille elev.

Stille stemmer kaster lys over tavsheden fra forskellige vinkler:

Bogens første del beskriver tavsheden i en historisk og samfundsmæssig kontekst: fra indadvendthed som en dyd til udadvendthed som ideal. Anden del gennemgår forskellige forklaringsrammer, som tavshed kan forstås igennem og som teoretisk kan styrke det refleksive og handlingsorienterede arbejde. Tredje del giver konkrete værktøjer til arbejdet med den stille elev og til den forandringsstøttende inddragelse af forældre, netværk og team.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedFrederikshavn
ForlagDafolo
Antal sider217
ISBN (Elektronisk)978-87-7281-725-5
StatusUdgivet - 2012
Udgivet eksterntJa

Citationsformater