Systematisk tilgang til måltidet kan fremme patientens lyst til mad

Camilla Askov Mousing, Johanne Andersen Elbek, Anna Rottensten Wieghorst, Dorthe Sørensen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftsartikelFormidling

Abstract

Resume
For patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) har kosten en afgørende betydning for sygdommens udvikling og oplevelsen af livskvalitet. Derfor bør utilsigtet vægttab forebygges.

Patienter, som lider af KOL, oplever en forandring i deres spisesituation. At spise kan blive hårdt arbejde, og det indgår i patientens vurdering af det at spise. At patienten med KOL får tilstrækkeligt at spise, ser ud til at være alles ansvar og dermed måske ingens? Måltidet er omgærdet med tavshed og ser ud til at forsvinde til fordel for andre opgaver.

Et forskningsprojekt i et samarbejde mellem Lungemedicinsk afdeling på Randers Regionshospital, Hjemmeplejen i Randers Kommune og VIA University College, Center for Sundhed og Velfærdteknologi, Program for rehabilitering og Center for forskning i klinisk sygepleje undersøgte, hvilke praksisser der er omkring måltider.

Femten patienter deltog gennem observationer og interview på både sygehuset og i eget hjem i et etnografisk fænomenologisk studie guidet af Kusenbachs "Go-along"-metode.

På baggrund af undersøgelsens fund har forskningsteamet udviklet akronymet M-Å-L-T-I-D, som kan fungere som en huskeregel med anbefalinger, der skal bidrage til at etablere gode rammer for måltidet hos patienter med KOL.
OriginalsprogDansk
TidsskriftFag & Forskning.
Udgave nummer2
Sider (fra-til)48-53
Antal sider6
ISSN2445-9461
StatusUdgivet - 17 maj 2021

Emneord

  • Sundhed, ernæring og livskvalitet
  • Sygdom, sundhedsvidenskab og sygepleje

Citationsformater