Tidligere sprogstart: begrundelser og praksisanbefalinger

Petra Daryai Hansen, Annette Søndergaard Gregersen, Karoline Søgaard

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftsartikelpeer review

  Abstract

  Artiklen opsummerer og diskuterer tre store europæiske forskningsprojekter samt et norsk projekt om tidligere sprogstart og fremmedsprogsundervisning. Projekternes fokusområder gennemgås kortfattet, og deres anbefalinger samles til sidst op i en dansk kontekst - som anbefalinger på lovgivningsniveau samt i forhold til planlægning og tilrettelæggelse af 1. og 2. obligatoriske sprog i Danmark, på det kommunale plan såvel som på skoleniveau.
  Undersøgelserne viser, at eleverne generelt er glade for den tidlige(re) sprogstart, men at undervisningen skal tilrettelægges omhyggeligt, hvis den skal have en positiv effekt på elevernes sproglige og kulturelle læring. Alder er en faktor for optimal læring, men andre faktorer som tid, antal lektioner i forløbet og undervisningens intensitet og nærvær er lige så væsentlige faktorer for elevernes motivation og glæde ved læring. Undervisningen skal tilrettelægges i klare og genkendelige strukturer, forældrene inddrages, multimodale medier indgå og musik, sange, rim og remser anvendes centralt i elevernes møde med målsproget. I artiklens konklusion bringes ni anbefalinger til lærere i grundskolens tidligere sprogstart i engelsk, fransk og tysk.
  Det understreges altså af artiklens forfattere, at den tidligere sprogstart stiller høje krav til lærernes didaktiske kompetencer til omhyggelig planlægning af undervisningsforløb.
  OriginalsprogDansk
  BogserieSprogforum
  Vol/bind20/58
  Sider (fra-til)19-25
  Antal sider7
  ISSN0909-9328
  StatusUdgivet - aug. 2014

  Emneord

  • sprog

  Citationsformater