Tværfaglig dysfagi indsatser i Rudersdal kommunes ældre og sundhedsområde: et udviklings og praksisprojekt

Ulla Andersen, Marie Kjær Andreasen, Birgitte Grønnegaard Jepsen,

  Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftAbstraktFormidling

  Abstract

  Baggrund: Nedre luftvejssygdomme er hyppigste årsag ift. forebyggelige indlæggelser i Rudersdal Kommune. Behov for kompetencebeskrivelser og organisering af indsatser tværfagligt, indenfor dysfagi. At følge NKR for ”Øvre Dysfagi-Opsporing, Udredning og Udvalgte Indsatser samt ETF anbefaling indenfor dysfagi.
  Formål med projektet: Et reduceret antal borgere indlagt med luftvejsinfektion på grund af fejlsynkning. Organisering af indsatsen tværfagligt til midlertidige pladser, plejehjem, daghjem og hjemmepleje. At højne og ensarte kvaliteten af opsporing og indsats i forhold til dysfagi i Rudersdal kommunes ældre og sundhedsområde. Kompetenceudvikling af tværfagligt personale.
  Metode: Udviklings- og praksisprojekt.
  Organisatorisk arbejde for at sikre konsensus af instruks og implementering på tværs af fag og institutioner.
  Temadag for ergoterapeuter samt undervisning for tværfagligt personale: Ergoterapeut, sygeplejerske, SSA, kostfaglige medarbejdere og diætist.
  Ergoterapeuter er videreuddannet indenfor dysfagi specialet.
  Arbejdsgrupper sammensættes tværfagligt og på tværs af afdelinger.
  På baggrund af evidensbaseret litteratur, kliniske retningslinjer, faglige anbefalinger samt tværfaglig konsensus, udarbejdes instruks.
  Resultat: Der er udarbejdet en tværfaglig instruks ved ernæringsindsatser og dysfagi på ældreområdet. Implementering af MEOF-II er påbegyndt som systematisk screeningsredskab til tidlig opsporing. Tværfagligt personale er kompetenceudviklet og procedure for faglig sparring beskrevet.
  Konklusion: Kvaliteten er højnet og ensartet indenfor dysfagi i Rudersdal kommunes ældre og sundhedsområde. Kendskab og samarbejde på tværs af afdelinger er forbedret via dialog og instruks. Handleanvisninger for opsporing, udredning og indsatser er beskrevet til brug for tværfagligt personale.
  Perspektiv: Reduktion i antal borgere indlagt med luftvejsinfektion på grund af fejlsynkning forventes opgjort ultimo 2018.
  OriginalsprogDansk
  Publikationsdatonov. 2018
  StatusUdgivet - nov. 2018
  BegivenhedERGO 18: Ergoterapifaglig konference - Comwell, Kolding, Kolding, Danmark
  Varighed: 6 nov. 20187 nov. 2018
  https://www.etf.dk/aktuelt/nyheder/aabent-tilmelding-til-ergo-18

  Konference

  KonferenceERGO 18
  LokationComwell, Kolding
  Land/OmrådeDanmark
  ByKolding
  Periode06/11/1807/11/18
  Internetadresse

  Emneord

  • Sundhed, ernæring og livskvalitet
  • dysfagi
  • kommunale udviklingsprojekter

  Citationsformater