Unge danske amatør esportsspilleres fysiske sundhed, og deres muligheder og ønsker for fysisk aktivitet fra deres esportsklub: en tværsnitsundersøgelse

Julie Dalgaard Guldager, Julie Gaasedal, Mia Ricaplaza Thøgersen, Carsten Straszek

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftAbstraktForskningpeer review

15 Downloads (Pure)

Abstract

Baggrund:
Elektronisk sport (e-sport) bliver mere og mere udbredt, og den stigende popularitet kan føre til en øget tendens til inaktivitet og stillesiddende adfærd blandt spillerne. Formålet med denne undersøgelse var at undersøge, om unge danske e-sportsspillere tilbydes at deltage i fysisk aktivitet af deres e-sport klub, og hvilken type fysisk aktivitet de gerne vil deltage i. Desuden er e-sportspillernes niveau af fysisk aktivitet, kropslige smerter (smerter i ryggen eller i skulder/nakke) og sovevaner blev undersøgt.
Metode:
Data er genereret via et selvrapporteret elektronisk spørgeskema sendt til unge mellem 15 og 30 år, der er registreret e-sports spiller i en forening. Spørgeskemaet blev distribueret via sociale medier samt via e-sports foreningerne. Data er analyseret deskriptivt samt via multivariat logistisk regression.
Resultater:
164 deltagere har svaret på spørgeskemaet (heraf 90 fuldt ud). Hver femte esportsspiller blev tilbudt fysisk aktivitet af deres esportsforening, og de fleste af dem har brugt dette tilbud. Halvdelen af dem der ikke blev tilbudt fysisk aktivitet ville bruge dette, hvis det blev tilbudt. For deltagere, der ikke blev tilbudt fysisk aktivitet, var den type fysisk aktivitet der oftest blev efterspugt: konditionstræning, styrketræning og boldspil.
Den gennemsnitlige score for fysisk aktivitet var 2.850 MET min/uge. 36% har været lidt eller meget generet af smerter i skuldre eller nakke, og 50% af smerter i ryg eller lænd inden for de sidste 14 dage. Flertallet (78 %) vurderede deres helbred som godt, 38 % havde tilstrækkelig søvnmængde, halvdelen af deltagerne havde svært ved at sove, og størstedelen (73 %) følte sig trætte i løbet af dagen.
Konklusion:
Denne undersøgelse viste, at størstedelen af danske amatør-esportsspillere ikke har fået mulighed for at være fysisk aktive gennem deres esportsforening, og halvdelen af dem ville bruge dette tilbud, hvis det blev tilbudt. Den oftest opfordrede form for fysisk aktivitet var konditionstræning, styrketræning og boldspil. Mange e-sportsspillere opfyldte ikke søvnanbefalingerne, og nogle havde oplevet rygsmerter eller nakke- og skuldersmerter inden for de sidste 14 dage.

Citationsformater