Vertical, closed-loop ground source heat pump systems: An evaluation of their performance and potential on the Danish market

Tillie Marlene Madsen

  Publikation: Ph.d. afhandling/ kandidat/ diplomPh.d. afhandlingForskningpeer review

  Abstract

  Den danske regering har en ambition om at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer inden 2050. Dette har betydet en kraftig stigning i vindkraftproduktionen inden for de sidste 20 år. Denne stigning forudsætter dog en ændring i det danske energisystem for at kunne imødekomme den høje elproduktion bl.a. en større integration af elektriciteten i varmesektoren.

  Et vigtigt redskab til at opnå denne integration er varmepumpen. Varmepumpen er i stand til at levere 3-4 gange mere energi i form af varme i forhold til dens forbrug af elektricitet. Et nyt forskningsprojekt viser dog, at teknologien stadig kæmper for at trænge ind på det danske varmemarked på grund af lovgivningsmæssige forhindringer samt manglende kendskab til teknologien blandt designere og installatører.

  En analyse af driftsdata fra to aktive jordvarmeanlæg baseret på lukkede jordvarmeboringer viste, at anlæggenes ydeevne var lavere end forventet. Den lavere ydeevne var primært forårsaget af en fejl i anlæggets design og en opsætningsfejl i driften af anlægget. Resultaterne fra forskningsprojektet understreger derfor vigtigheden i at analysere driften af jordvarmeanlæggene under virkelige forhold. Det giver en bedre forståelse af, hvordan man opnår en optimal varmepumpeydelse.
  OriginalsprogEngelsk
  Vejledere/rådgivere
  • Christensen, Steen, Vejleder, Ekstern person
  • Thøgersen, Lotte, Vejleder
  • Ulbjerg, Flemming, Vejleder, Ekstern person
  UdgivelsesstedAarhus
  Udgave1
  Udgiver
  StatusUdgivet - 3 okt. 2018

  Emneord

  • jordvarme

  Citationsformater