”Vi løfter, vi hiver og vi skubber” til de ældre med overvægt på plejecentre

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftAbstraktFormidling

Abstract

Baggrund og formål: Forekomsten af overvægt og fedme er generelt stigende. Hvor udbredt disse tilstande er blandt ældre på plejehjem vides dog ikke ligesom der mangler viden om hvilken betydning disse tilstande har for personalets arbejde med målgruppen. Formålet med dette igangværende kvalitative studie er, at undersøge hvilke muligheder og barrierer plejepersonalet oplever i deres arbejde med ældre med overvægt og fedme. Der er særligt fokus på mad og måltider; herunder hvilke strategier, retningslinjer og konkrete muligheder, der knytter sig til arbejdet med denne målgruppe bl.a. måltidstilbud og tilbud om fysisk aktivitet.
Materialer og metoder: Undersøgelsen er planlagt som semistrukturerede gruppeinterviews med plejepersonale på 6 plejecentre i Region Sjælland. Der deltager 4-6 personer (SOSU-assistenter, SOSU-hjælpere, sygeplejersker) i hvert gruppeinterview. I interviewene er der fokus på, hvordan arbejdet med ældre med overvægt og fedme adskiller sig fra arbejdet med andre ældre, hvordan individuelle behov imødekommes og hvilke specifikke indsatser inden for mad, måltider og motion der tilbydes på plejecentrene. Interviews vil blive optaget og transskriberet, kategoriseret, kodet og meningskondenseret i en tematisk analyse.
Resultater: Resultaterne vil give viden om, hvordan plejepersonalet oplever deres arbejde med plejehjemsbeboere med overvægt og fedme, og kan belyse hvordan praksis kan imødekomme individuelle behov og udfordringer hos målgruppen. Resultaterne vil have fokus på arbejdet med overvægt og fedme samt de ernæringsmæssige problemstillinger der er hos målgruppen af ældre.
Konklusion: Projektet er igangværende og konklusionen vil blive præsenteret på årsmødet. Den vil omfatte temaer om, hvilke muligheder og barrierer som personale på plejecentre oplever i arbejdet med ældre med overvægt og fedme og hvilke ernæringsmæssige indsatser målgruppen tilbydes.
Projektet er støttet af Steno Diabetes Sjælland
OriginalsprogDansk
Publikationsdatojun. 2021
StatusAccepteret/In press - jun. 2021
BegivenhedÅrsmøde 2021 hos Dansk Gerontologisk Selskab: Hvem sætter dagsorden for gamle menneskers liv? - Comwell Middelfart, Karensmindevej 3, 5500 Middelfart., Middelfart, Danmark
Varighed: 28 okt. 202129 okt. 2021
https://danskgerontologi.dk/tilmelding-til-konference-2021/

Konference

KonferenceÅrsmøde 2021 hos Dansk Gerontologisk Selskab
LokationComwell Middelfart, Karensmindevej 3, 5500 Middelfart.
Land/OmrådeDanmark
ByMiddelfart
Periode28/10/2129/10/21
Internetadresse

Emneord

  • Sundhed, ernæring og livskvalitet

Citationsformater