Projects per year
Organisation profile
Organisation profile
Satsningen Danskdidaktik skaber ny viden om praksis i danskfaget, der kvalificerer undervisningen og udvikler fagets formål, indhold og metoder til gavn for elever, lærerstuderende og dansklærere. Satsningen adresserer både fagets og undervisningens kerneområder og bidrager til faglig udvikling og nytænkning hos de fagprofessionelle.
Satsningen er forankret i forskningsmiljøet Læring, dannelse og trivsel i skolen under forskningsprogrammet Udvikling af fagdidaktik i skolen på Institut for Læreruddannelsen.
Hvad forsker vi i?
Danskfaget skal sikre, at alle børn og unge udvikler deres sprog som forudsætning for udtryksglæde og indlevelse, socialt samspil og demokratisk deltagelse, personlig dannelse og videreuddannelse. Dansklæreren er ofte klasselærer og har et særligt ansvar for klassens fællesskab og inklusion af elever med mange forskellige forudsætninger.
Vi er drevet af en interesse i, hvordan lærerens danskdidaktiske og pædagogiske valg hænger sammen, og hvilke konsekvenser det har for elevernes mulighed for sproglig, kulturel og personlig udvikling.
For at tage højde for de forskellige mål og betingelser, der gør sig gældende i forhold til at undervise henholdsvis de yngste og ældste elever i danskfaget, er satsningen organiseret i to fokusområder: dansk yngste og dansk ældste.
I dansk yngste forsker vi med et særligt fokus på skriftsprogsudvikling, herunder nyere læse-skrivedidaktik. Aktuelt er vi optaget af fællesskabende skrivepraksisser og kreativ skrivning.
I dansk ældste forsker vi med et særligt fokus på litteraturundervisning, kritisk nyheds-literacy og mundtlighed. Aktuelt er vi optaget af dialogiske og æstetiske arbejdsformer, og hvordan danskfaget kan bidrage til at udvikle elevers grønne dannelse.
På tværs af fokusområderne arbejder vi med:
- Opdagende læse- og skrivedidaktik
- Dialogisk og undersøgende undervisning
- Æstetiske læreprocesser og kritisk nyheds-literacy
- Flersproglige og flerkulturelle tilgange i danskundervisningen, herunder det nordiske perspektiv
Hvordan forsker vi?
I den danskdidaktiske satsning anvender vi både undersøgende, intervenerende og praksisudviklende forskningsmetoder. Vores projekter udvikles, planlægges og gennemføres altid i tæt samarbejde med skoler.
Udvalgte projekter
- Green Transition in Lower-Secondary Education: A Mixed-Methods Study of Quality Teaching in Danish Schools. Projektet undersøger, hvordan folkeskolelærere integrerer bæredygtighed i deres fag, og hvordan eleverne oplever undervisningen i grøn omstilling. Projektet gennemføres i samarbejde med flere 2030SKOLER, der har forpligtet sig til at arbejde strategisk og ambitiøst på at lade FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling gennemsyre hele skolen.
- InDi Inclusive Dialogue: Projektet handler om at styrke klassefællesskaber og undersøgende læringskultur gennem dialogisk undervisning. I projektet samarbejder forskere fra alle læreruddannelser i Danmark om at udvikle interventionsprojekter, som gennemføres i de studerendes undervisning og praktik. I det lokale KP-projekt er fokus på udvikling af dialogisk sprogundervisning i fagene dansk og dansk som andetsprog på læreruddannelsen og i grundskolen.
- Fællesskabende skrivning Projektet har fokus på gruppeskrivningspraksisser og skrivefællesskaber i skole og læreruddannelse. Formålet er at undersøge og udvikle en skrivedidaktik, der opøver faglige kollaborative læringsrum og understøtter, at elever lærer at arbejde sammen, tale om tekster og skrive sammen. De indgår i forhandlende skrivepraksisser. Projektet har et dobbeltdidaktisk fokus, idet vi undersøger, hvordan lærerstuderende uddannes til didaktisk at understøtte elevers skriveudvikling, samtidig med at vi undersøger og udvikler nye skrivepraktikker i skoler.
Læs mere om vores forskningsprojekter nedenfor.
Kontakt
Tom Steffensen, docent, ph.d.
Satsningsansvarlig for dansk ældste
[email protected]
Tlf.: 41 89 71 33
Lene Cicilie Storgaard, docent, ph.d.
Satsningsansvarlig for dansk yngste
[email protected]
Tlf.: 41 89 81 55
Find de øvrige forskere tilknyttet forskningssatsningen nedenfor.
Fingerprint
Collaborations and top research areas from the last five years
Profiles
-
Skønlitteratur mod ensomhed: Litteratur, kunst og filosofi styrker skolens forpligtende fællesskaber
Hansen, K. R. (Principle researcher), Jørgensen, S. K. (Co-researcher), Steffensen, T. (Co-researcher), Geertz-Jensen, I. (Co-researcher) & Pedersen, M. E. (Co-researcher)
01/01/25 → 30/06/26
Project: Research
-
SiSu: Skriveridentitet og skriveudvikling
Molbæk, M.-L. (Co-researcher), Elf, N. (Principle researcher), Christensen, V. (CoPI), Troelsen, S. (Co-researcher) & Vittrup, B. H. L. (Co-researcher)
01/11/24 → 30/11/27
Project: Research
-
Styrk nabosprogsforståelsen med nordisk lyrik
Steffensen, T. (CoPI), Madsen, C. F. (Principle researcher), Skjødt, G. W. (Co-researcher), Abildgaard, I. L. (Principle researcher), Edvardsson, J. (Co-researcher), Westerlund, A. (Co-researcher) & Jonsrud, E. B. (Co-researcher)
01/05/24 → 31/12/25
Project: Development project/ Innovation
-
Bæredygtighedsorienteret litteraturundervisning
Steffensen, T., Rasmussen, M. D., Myren-Svelstad, P. E., Brekke, M. L. & Bondesson, A. S., 2025, Københavns Professionshøjskole. 108 p.Translated title of the contribution :Bæredygtighedsorienteret litteraturundervisning Research output: Book/Report/PhD thesis › Anthology › Communication
Open Access -
Comics in Dänemark, Finnland, Island, Norwegen und Schweden
Kauranen, R. & Cortsen, R. P., 13 Feb 2025, (Accepted/In press) Handbuch Comicforschung. De GruyterResearch output: Chapter in Book/Report/Conference proceeding › Entry for encyclopedia/dictionary
-
Det lærerfaglige bachelorprojekt
Steffensen, T., 2025, (Accepted/In press) Integreret praktik i læreruddannelsen på 3. og 4. år. Böwadt, P. R. & Jepsen, R. E. (eds.). Samfundslitteratur, 15 p.Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceeding › Contribution to book/anthology › Communication
Activities
-
Kulturministeriet (External organisation)
Storgaard, L. C. (Member)
2025 → 2029Activity: Membership types › Ministerial appointment
-
Tegneserier i undervisningen - visuelle forskningsmetoder
Cortsen, R. P. (Introductory speaker)
4 Mar 2025Activity: Talk or presentation types › Lecture or presentation
-
Independent Research Fund Denmark (External organisation)
Storgaard, L. C. (Member)
2025Activity: Membership types › Member of committee/council
Press/Media
-
Dansk i mange retninger 2025 - et fagdidaktisk møde
Rathje, N. R., Baun, L., Bock, A. & Hansen, K. R.
02/12/24
1 item of Media coverage
Press/Media: Press / Media
-
Morgensang og intervention mod ensomhed: Nye trivselsindsatser får fondsstøtte
11/11/24 → 15/11/24
2 items of Media coverage
Press/Media: Press / Media
-
Kan børn lære at skrive gennem en app? Ja, det gør skriveprocessen legende og social
22/08/24
1 item of Media coverage
Press/Media: Press / Media