Projects per year
Organisation profile
Organisation profile
Forskningsprogrammet skal styrke sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse hos ældre borgere og patienter. Målgruppen er sårbare og skrøbelige ældre i eget hjem og på hospitalet.
Forskningsprogrammet Sygepleje, ernæring og sundhed for ældre i et sundhedsvæsen i forandring er forankret i forskningsmiljøet Borgernær Sygepleje og Sundhed på Institut for Sygeplejerske- og Ernæringsuddannelserne.
Hvad forsker vi i?
Behovet for sundhedsfremmende og forebyggende indsatser for ældre mennesker er kraftigt stigende. Ældre mennesker har komplekse plejebehov og behov for særlige ydelser fra sundhedsvæsenet. Men der mangler forskningsmæssig viden og sundhedsprofessionelle kompetencer inden for sundhedsfremme og forebyggelse for ældre. En problematik, der udfordres af, at ældreomsorg ikke kan løses af en enkel faggruppe, men kræver tværprofessionelt samarbejde.
Sygeplejersken og den ernærings- og sundhedsprofessionelle indtager centrale roller i at hjælpe denne stærkt voksende gruppe af ældre med relevante, skånsomme og værdige sundhedsindsatser. Det kræver kompetencer til at løse komplekse udfordringer som fx tidlig opsporing, sundhedsfremme og forebyggende indsatser, tværfaglig koordination og samarbejde. Vi forsker i:
Sundhedsfremme, omsorg, ernæring og pleje til den skrøbelige ældre: forskning med henblik på at udvikle pleje og behandling til skrøbelige ældre gennem helhedsorienterede og skånsomme forløb indenfor grundlæggende sygepleje, rehabilitering, demens og palliation.
Inddragelse af ældre: forskning der undersøger hvordan tilværelsen som ældre tager sig forskelligt ud for forskellige individer og hvordan sundhedsindsatser tilrettelægges med inddragelse af ældre og evt. pårørende med afsæt i en forståelse for hvordan sårbarhed og handlekraft ofte sameksisterer i konkrete ældres liv.
Styrkede kompetencer for sygeplejersken og den ernærings- og sundhedsprofessionelle i et borgernært, sammenhængende sundhedsvæsen: forskning der understøtter udvikling af kompetencer til tidlig opsporing og rettidig diagnostik og behandling, værdig pleje og omsorg samt samarbejde mellem hospitaler, kommuner og almen praksis.
Kvalificering af velfærdsteknologi og digitalisering af velfærdsydelser i ældreplejen: forskning der belyser hvordan digitale teknologier, skaber værdi for ældre og sundhedsprofessionelle samt nye teknologiers betydning for faglighed, behandlingskvalitet og ansvar, når stadig mere teknologi introduceres i det faglige arbejde og som del af ældre patienters egenomsorg. Derudover undersøges muligheder for at rykke tilbud og behandling tættere på borgeren vha. teknologi (fx gennem transportable diagnostiske løsninger, skærmbrug m.m.).
Hvordan forsker vi?
Sammen med flere kommuner har vi igangsat en satsning om understøttelse af borgeres livskvalitet og sundhedstilstand i en forandret hjemmesygepleje. Satsningen skal udvikle, afprøve og evaluere fokuserede indsatser for fremtidens hjemme(syge)pleje i tæt samarbejde med hjemme(syge)pleje, borgere med langvarige og kroniske sygdomme og pårørende. Konkret skal satsningen give svar på, hvordan vi kan øge borgernes sundhed og trivsel ved at skabe bedre sammenhæng mellem borgernes komplekse behov, sundhedsydelser og hverdagsliv; støtte pårørende og nedbringe pårørendebyrden samt øge medarbejderes og lederes kompetencer til organisering samt grundlæggende og kompleks pleje og behandling.
Udvalgte projekter
EMCARE
Projektet undersøger ulighed i sundhed for ældre med minoritets etnisk baggrund. Formålet er at styrke ældre migranters deltagelse i og oplevede kvalitet af kræftrehabilitering ved at udvikle metoder hertil i partnerskab med patienter, pårørende og professionelle på tværs af sektorerne. Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden og Kræftens Bekæmpelse.
Operation Hjemlighed
Projektet har fokus på beboere i plejeboligs trivsel og oplevelse af hjemlighed. Med udgangspunkt i principper for involvering af beboere i madrelaterede aktiviteter, undersøger projektet hvordan beboere i plejebolig kan involveres i udviklingsprojekter med fokus på værtskab, selvbestemmelse og relationsdannelse. Kontakt: Lise Justesen, lektor ph.d., [email protected]
Faste Teams
Projektet undersøger hvordan fremtidens ældrepleje kan organiseres og praktiseres, så der opnås en højere grad af borgeroplevet kontinuitet, faglig kvalitet og økonomisk effektivitet. Projektet kombinerer kompetenceudvikling med følgeforskning med fokus på at lære, udvikle og afprøve nye metoder til at samarbejde i hjemmeplejen og i hjemmesygeplejen.
Læs mere om vores forskningsprojekter nedenfor.
Kontakt
Line Hillersdal, docent, ph.d.
Programansvarlig
[email protected]
Tlf. 51 38 04 35
Find de øvrige forskere tilknyttet forskningsprogrammet nedenfor.
Fingerprint
Collaborations and top research areas from the last five years
Profiles
-
Netværk om mænd i sygeplejen
Nielsen, B. F. R. (Co-researcher) & Brorholt, G. B. H. (Principle researcher)
17/02/25 → …
Project: Development project/ Innovation
-
Forebyggelse af frafald blandt mandlige sygeplejestuderende
Nielsen, B. F. R. (Co-researcher) & Brorholt, G. B. H. (Principle researcher)
10/02/25 → …
Project: Development project/ Innovation
File -
Clinical outcomes in Self-managed Interprofessional Care Teams in Danish Municipalities
Olivares Bøgeskov, B. (Principle researcher), Vrangbæk, K. (Co-researcher) & Segoli, G. (Co-researcher)
01/02/25 → 31/12/26
Project: Research
Research output
-
Compression after Device Implantation: Results from a Quasi-experimental CADI-Study
Fuglsbjerg, C., Thornvig Philbert, B., Thygesen, L. C., Vinther, M., Risum, N., Westh Christensen, S. & Risom, S. S., 22 Jan 2025, In: Sygeplejevidenskab.dk - Fag, Disciplin & Fagkundskab.Research output: Contribution to journal › Journal article › Research › peer-review
-
Dehumanisering: SygViden
Nielsen, B. F. R. (Developer), Ejsing, M. N. (Host), Bøgmose, J. (Guest), Gottlieb, A. (Host) & Olivares Bøgeskov, B. (Guest), 1 Jan 2025Research output: Non-textual form › Podcast, music and sound productions › Education
Open Access -
Facilitating involvement of nursing home residents in food-related activities in breakfast clubs: A qualitative inquiry
Justesen, L., Kristensen, S. T., Walter, U. & Kristense, N. H., 2025, (Accepted/In press) In: Clinical Rehabilitation.Research output: Contribution to journal › Journal article › Research › peer-review
-
World Hospital At Home Congress
Brorholt, G. B. H. (Paricipant)
2025Activity: Participating in or organising an event types › Conference
-
Dansk Implementeringsforskningskonference 2025
Segoli, G. (Speaker) & Olivares Bøgeskov, B. (Speaker)
27 Jan 2025Activity: Participating in or organising an event types › Conference
-
Forskningsdag på Institut for sygeplejerske- og ernæringsuddannelsen 2024
Brorholt, G. B. H. (Arranger) & Østergaard, J. S. (Paricipant)
22 Aug 2024Activity: Participating in or organising an event types › Seminar
Prizes
-
Nomineret til Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvning i kategorien Årets patientfokus
Pedersen, M. K. (Recipient), Overgaard, D. (Recipient), Beck, A. M. (Recipient), Brorholt, G. B. H. (Recipient), Boateng, A. T. L. H. (Recipient), Bennich, B. (Recipient) & Petersen, R. A. (Recipient), 30 May 2024
Prize
-
The Qualitative Health Research Agar Prize 2022
á Rogvi, S. (Recipient), Guassora, A. D. (Recipient), Tvistholm, N. (Recipient), Wind, G. (Recipient) & Christensen, U. (Recipient), 2 Jun 2023
Prize: Other distinction
-
Press/Media
-
Eksperter: Manglende enighed om selvbestemmelse kan skabe udfordringer
Olivares Bøgeskov, B. & Segoli, G.
10/02/25
1 item of Media coverage
Press/Media: Press / Media
-
Eksperter slår fast: Ledelse er »helt essentielt« ved indførsel af faste teams
Segoli, G. & Olivares Bøgeskov, B.
03/02/25
1 item of Media coverage
Press/Media: Press / Media
-
Ulla bliver aldrig rask: Studie viser, hun kan bruge den erkendelse til at hjælpe andre ældre
23/01/25
2 items of Media coverage
Press/Media: Press / Media