• Postal addressShow on map

    Programansvarlig Gitte Wind, Tagensvej 86

    2200 København N

    Denmark

Organization profile

Organisation profile

Forskningsprogrammet skal skabe bedre sammenhæng mellem hverdagsliv, komplekse behov og sundhedsindsatser for borgere, der lever med langvarige og kroniske sygdomme i eget hjem.  

Forskningsprogrammet er forankret i forskningsmiljøet Borgernær Sygepleje og Sundhed på Institut for Sygeplejerske- og Ernæringsuddannelserne. 

Hvad forsker vi i? 

Borgere med langvarige og kroniske sygdomme lever længere, kræver en langvarig sundhedsindsats i eget hjem og udgør en økonomisk udfordring for samfundet. Udflytningen af sundhedsindsatser fra hospitalerne til kommunerne stiller nye komplekse krav til sygeplejens kvalitet i kommunerne. Udfordringer med sammenhængende forløb, der ikke inddrager borgeren, har vist sig at udgøre en byrde for borgeren og kan potentielt modarbejde borgerens pleje eller behandlingsforløb. Netværk spiller her en væsentlig rolle i borgerens mulighed for at indtage en aktiv og selvstændig rolle i håndteringen af sin egen sygdom og kunne begå sig i sundhedsvæsnet. Det kan skabe ulighed i sundhedsvæsenet.  

Vi ser, at pårørende løfter stadig flere pleje- og behandlingsopgaver i et presset sundhedsvæsen, men de pårørende er ofte usynlige og indregnes ikke i planlægningen af pleje- og behandlingsforløbet. 

Vi mangler viden om hjemme(syge)pleje til borgere med langvarige og kroniske sygdomme, hvordan kan vi styrke sammenhængen i pleje- og behandlingstilbuddene, og hvordan kan vi lette behandlingsbyrden for borgere med kronisk og langvarig sygdom. Medarbejderne i hjemme(syge)plejen efterlyser viden og kompetencer til at inddrage borgere og pårørende i koordineringen af sundhedsindsatserne og til samarbejdet på tværs af faggrupper og sektorer, så vi sikrer systematiske og sammenhængende forløb for borgere med langvarige og kroniske sygdomme i eget hjem. Det bliver derfor i de kommende år en central opgave at sikre, at sygeplejersker har den forskningsbaserede viden til at kunne imødekomme de krav. Det skal vores forskning bidrage til. 

Manglende sammenhæng mellem borgerens hverdagsliv, komplekse behov og sundhedsindsatser kan medføre fejl, ringere kvalitet af plejen og behandlingen for borgeren, indlæggelser der kunne være forebygget, ikke optimale rehabiliteringsforløb, eller at patient ikke følger den planlagte pleje eller behandling. Resultatet bliver dårligere kvalitet i plejen eller behandlingen af patienten.  

Hvordan forsker vi? 

Vi har i samarbejde med Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse i Region Hovedstaden, civilsamfund og kommuner igangsat satsningen CO-CARING, der skal styrke sammenhængende patientforløb for mennesker med kroniske sygdomme. Satsningen skal indsamle og skabe ny forskningsbaseret viden om, hvordan sundhedsprofessionelle kan involvere pårørende og styrke dem i at yde den nødvendige hjælp og støtte i patientforløb for at styrke samarbejdet og forebygge overbelastning hos den pårørende. 

Aktuelle forskningsprojekter 

  • Projekt EMCaRE [beskrivelse mangler] 
  • Hjertensglad [beskrivelse mangler] 
  • Burden of Care [beskrivelse mangler]

Læs mere om vores forskningsprojekter nedenfor.  

Kontakt 

Gitte Wind, docent, ph.d. 
Programansvarlig 
giwi@kp.dk  
Tlf. 51 38 04 23 

Find de øvrige forskere tilknyttet forskningsprogrammet nedenfor. 

Fingerprint

Dive into the research topics where Hverdagsliv med kronisk sygdom is active. These topic labels come from the works of this organisation's members. Together they form a unique fingerprint.

Network

Recent external collaboration on country/territory level. Dive into details by clicking on the dots or