Projects per year
Organisation profile
Organisation profile
Programmet forsker i sociale, kulturelle og institutionelle forhold som vedrører det pædagogiske arbejde med unge, voksne og ældres liv på tværs af det pædagogiske almen- og specialområde. Formålet er at skabe viden om i udforsker muligheder for at forebygge sociale marginaliseringer og ekskluderende dynamikker.
Hvad forsker vi i?
Programmet vil bidrage til at forebygge og nedbringe antallet af unge, voksne og ældre i udsatte positioner. Det gør vi ved at udforske og undersøge hvordan man kan understøtte, udvikle og kvalificere det pædagogiske arbejde i relation til unge, voksne og ældre på tværs af almen- og specialområdet. Programmets forskning bidrager hermed til pædagogiske løsninger af de samfundsmæssige udfordringer, der knytter sig til sociale marginaliserings- og eksklusionsprocesser og som giver unge, voksne og ældre ulige sociale og demokratiske muligheder. Det sker ved at understøtte, styrke og videreudvikle det professionelle pædagogiske handlerepertoire og forebyggende indsatser. Vi har også fokus på at nytænke institutionelle og samfundsmæssige muligheder, der kan skabe sociale forandringer og deltagelsesmuligheder for unge, voksne og ældre uanset deres livssituation, individuelle forudsætninger og behov, sociale og kulturelle baggrund eller kønsidentitet.
Vores forskning har særlig fokus på sociale in-og eksklusionsprocesser, demokratisk deltagelse, unge, voksne og ældres deltagelsesmuligheder, normsættende kategoriseringer, betydninger af rum, materialitet, arkitektur og organiseringer samt på institutionelle logikker og samfundsmæssige strukturer, som har betydning for programmets tematikker.
Vores forsknings- og udviklingsprojekter bidrager til national og internationale forskning, der retter sig mod det pædagogiske arbejde med programmets målgrupper.
Aktuelt stiller vi skarpt på følgende temaer:
- Pædagogik, ungdom og urbanitet
- Socialpædagogik, deltagelse og marginalisering
- Køn, etnicitet og social baggrund
- Skolefravær og social mistrivsel
- Ungdoms- og fritidspædagogik
- Ensomhed som kollektivt fænomen
- Deltagelse og inddragelse
Hvordan forsker vi?
Programmets forskning foregår i tæt samarbejde med praksis og med inddragelse af de deltagende professionelle, unge, voksne og ældre.
Metodisk er vi særligt stærke på aktionsforskning, etnografisk forskning og kultursociologisk forskning og anvender et bredt spænd af kvalitative metoder. Vi har et stærkt netværk i den danske, skandinaviske og internationale forskning i etnicitet og køn, i aktionsforskningen samt i ungdomsforskningen og skolefritidsforskningen.
Programmet arbejder tværfagligt i spændet mellem pædagogisk forskning, arbejdslivsforskning, kultursociologisk forskning, køns- og etnicitetsforskning.
Udvalgte projekter
Lema
Projektet har i samarbejde med projektets partnerne fra Malaga og Malmø udviklet en særlig model for planlægning af social deltagelse, der retter sig mod socialt og pædagogisk arbejde med udsatte unge. Modellen har særligt fokus på at inddrage de unge i problemdefinitioner og analyser af samfundsmæssige forhold. Projektet er finansieret af Erasmus plus.
Mit første job
Projektet er 3-årigt projekt og omfatter implementering af en socialpædagogisk mentorindsats på 10 dagbehandlingsskoler, en evalueringsindsats der styrker praksis, samt følgeforskning som tilvejebringer ny viden om området og målgruppen. Hensigten er, at 'Mit første job' skal forankres som en blivende indsats på de deltagende dagbehandlingsskoler, hvorfor målgruppen vil vokse år for år.
Tryghedsboliger
Projektet har sit afsæt i Københavns kommunes afprøvning af et nyt tilbud til ensomme ældre, Tryghedsboliger. Projektet afdækker og følger beboere på Tryghedsboliger og deres trivsel, livskvalitet, funktionsevne og oplevelse af en forandret hverdag, samt personalets oplevelser af arbejdsorganisering og faglighed i en forandret hverdag.
Kontakt
Ditte Tofteng, docent
Programansvarlig
dito@kp.dk
Tlf: 41 89 84 88
Vibe Larsen, docent
Programansvarlig
Vl6@KP.dk
Tlf: 41 89 71 83
Find de øvrige forskere tilknyttet forskningsprogrammet nedenfor.
Fingerprint
Collaborations and top research areas from the last five years
Profiles
-
Nye visiterede tryghedsboliger i Københavns Kommune
Steno, A. M., Thomsen, T., Andersen, U. & Frello, B.
01/05/20 → …
Project: Research
-
Hverdagslivets sociale relationer og fællesskaber i blandt ældre medborgere med udviklingshandicap
Rasmussen, G. L., Meyer-Johansen, H., Jørgensen, A. S. & Rasmussen, K.
01/01/24 → 31/12/25
Project: Research
-
-
Bodies and orientations. Perspectives and strategies among service users in psychosocial rehabilitation housing facilities in Denmark
Steno, A. M., 2023, In: Anthropology & Medicine. 30, 1, p. 17-30 14 p.Research output: Contribution to journal › Journal article › Research › peer-review
Open Access -
Brugerperspektiver i social- og specialpædagogisk arbejde
Steno, A. M., 2023, Social- og specialpædagogik i pædagoguddannelsen. Vikær Andersen, T. (ed.). 2. ed. København: Hans Reitzels Forlag, p. 533-548 16 p.Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceeding › Contribution to book/anthology › Communication
-
Critical Pedagogy and Children’s Engagement with Climate Change: The Importance of the School and the Teacher
Tireli, Ü. & Jacobsen, J. C., Apr 2023, In: Journal of School Administration Research and Development. 8, 1, p. 55-64 10 p.Research output: Contribution to journal › Journal article › Research › peer-review
Open Access
Prizes
-
Årets pris for fremragende undervisning 2023
Clausen, Jacob (Recipient) & Hansen, Rasmus Præstmand (Recipient), 26 May 2023
Prize: Other distinction
-
Ungdomspædagogisk klubarbejde i storbyen – at engagere, udvikle og afskærme.
Lone Bæk Brønsted (Introductory speaker), Rasmus Præstmand Hansen (Introductory speaker) & Katrine Scott (Introductory speaker)
7 Jun 2023Activity: Talk or presentation types › Lecture or presentation
-
Dialogmøde om mænd og drenges ligestilling
Rasmus Præstmand Hansen (Expert)
27 Apr 2023Activity: Other activity types › Other
-
ECER 2023
Ditte Maria Børglum Tofteng (Paricipant), Vibe Larsen (Paricipant) & Lone Bæk Brønsted (Paricipant)
22 Aug 2023 → 25 Aug 2023Activity: Participating in or organising an event types › Conference
Press/Media
-
EKSPERT I SOCIAL-OG SPECIALPÆDAGOGIK Mød socialt udsatte med åbent sind
27/06/23
1 item of Media coverage
Press/Media: Press / Media
-
Jacob Clausen og Rasmus Præstmann Hansen kåret som Årets Undervisere på Københavns Professionshøjskole
Ann Kristina Mikkelsen Bojsen, Jacob Clausen & Rasmus Præstmand Hansen
14/06/23
1 item of Media coverage
Press/Media: Press / Media
-
Årets Undervisere 2023: Alle vores studerende skal komme til orde og se meningen med undervisningen
Jacob Clausen & Rasmus Præstmand Hansen
14/06/23
1 item of Media coverage
Press/Media: Press / Media