• Postal addressShow on map

    Satsningsansvarlig Annette Søndergaard Gregersen, Humletorvet 3

    1799 København V

    Denmark

Organisation profile

Organisation profile

I den sprog- og kulturdidaktiske satsning bidrager vi med forskning, som undersøger og udvikler elevers sproglige og interkulturelle læring i relation til bl.a. dannelse til globalt medborgerskab, kritisk og konstruktiv brug af AI samt bæredygtighedsudfordringer.

Satsningen er forankret i forskningsmiljøet Læring, dannelse og trivsel i skolen under programmet Udvikling af fagdidaktik i skolen på Institut for Læreruddannelsen.

Hvad forsker vi i? 

Målet med undervisningen i sprogfagene engelsk, tysk og fransk er at danne eleverne til globalt medborgerskab og til vidende og engagerede verdensborgere. En forudsætning for dette mål er, at eleverne tilegner sig sproglige og kommunikative færdigheder i arbejdet med meningsfulde lokale og globale tematikker, tekster og medier i undervisningen. Både nationale og internationale undersøgelser peger dog på et stort spænd mellem teoretisk viden om sproglig og interkulturel læring blandt sproglærere, og intentionerne i fagenes styredokumenter versus skolens praksis.

Ambitionen for satsningen er at sætte alle elever i stand til at indgå konstruktivt i kulturmøder på flere sprog i deres aktuelle og fremtidige liv. Satsningen udvikler og afprøver indsatser, der motiverer alle elever til aktiv deltagelse i inkluderende læringsfællesskaber, uanset baggrund og forudsætninger. Målet er, at eleverne forstår både meningen med og glæden ved at kunne flere sprog.

Vi arbejder således med fem indsatsområder for kapacitetsopbygning og projektudvikling i relation til inkluderende sprog- og kulturundervisning i grundskolen. Vi udvikler og undersøger nye og varierede undervisnings- og arbejdsformer med fokus på følgende områder: 

  1. Dannelse til globalt medborgerskab i demokratiske samfund og bæredygtighed.
  2. Sprogtilegnelse og kommunikative færdigheder.
  3. Integreret sprog- og kulturdidaktik i det heterogene og mangfoldige klasserum.
  4. Teknologiforståelse og AI i sprogfag.
  5. Tværfaglige samarbejder med skolens øvrige fag.

Dette skal ske gennem indsatser, der udvikler, afprøver og undersøger virkningen af en integreret sprog- og kulturundervisning, som både har indholdsmæssig relevans for eleverne og udvikler deres kritiske kulturelle literacy samt giver dem succesoplevelser med at kunne kommunikere på engelsk, tysk og fransk.

Hvordan forsker vi? 

I satsningen for sprog- og kulturdidaktik arbejder vi med praksisnær forskning og anvender forskellige forskningstilgange med brug af relevante arbejdsformer og metoder. Vi udvikler og afprøver primært redskaber, handleformer og interventionsmetoder for sproglærere i skolens praksis i en tæt kobling med undervisere og studerende i læreruddannelsen. Målet er at skabe viden om, hvilken betydning sproglæreres fagdidaktiske valg har for elevers deltagelsesmuligheder og læring i engelsk, tysk og fransk.  

Den viden skaber vi bl.a. med brug af eksplorative, kvalitative metoder som observation, interview og dokumentanalyser, primært i relation til folkeskolens faghæfter samt analoge og digitale læremidler. I andre tilfælde tilrettelægger, gennemfører og evaluerer vi projekters impact i relation til at videreudvikle undervisningens indhold, metoder og materialer.  

Udvalgte projekter 

Læs mere om vores forskningsprojekter nedenfor. 

Kontakt 

Annette Søndergaard Gregersen, docent, ph.d. 
Satsningsansvarlig 
[email protected] 
Tlf.: 41 89 76 32 

Lone Krogsgaard Svarstad, lektor, ph.d.
Satsningsansvarlig
[email protected]
Tlf.: 51 63 26 72

 

Find de øvrige forskere tilknyttet forskningsprogrammet nedenfor. 

Fingerprint

Dive into the research topics where Sprog- og kulturdidaktik is active. These topic labels come from the works of this organisation's members. Together they form a unique fingerprint.

Collaborations and top research areas from the last five years

Recent external collaboration on country/territory level. Dive into details by clicking on the dots or