Projects per year
Organization profile
Organisation profile
Vores forskning fokuserer på mennesker med komplekse sociale problemer, fx psykiske lidelser, funktionsnedsættelser eller rusmiddelafhængighed. Det er mennesker, som trods langvarig kontakt til det offentlige system har svært ved at blive inkluderet i eksisterende sociale tilbud. Vi forsker i deres livsbetingelser og relationer til velfærdstilbud for at skabe bedre inklusion, livskvalitet og social sammenhængskraft.
Forskningsprogrammet er forankret i forskningsmiljøet Socialt Arbejde på Institut for Socialrådgiveruddannelse.
Hvad forsker vi i?
Mennesker med komplekse problemer har svært ved at få den hjælp, de har behov for. Nogle har slet ikke adgang til social støtte og behandling, fordi mange indsatser er rettet mod et enkelt problem med afsæt i hver sin lovgivning. Men problemer kan forstærke hinanden, fx psykisk sygdom, afhængighed og hjemløshed. Vi forsker i, hvordan vi kan skabe større social inklusion og sammenhæng mellem indsatser på social-, sundheds- og beskæftigelsesområdet.
Vi forsker i det komplekse samspil mellem borgernes hverdagsliv, sociale tilbud og styringsmæssige rammer og afsøger muligheder for at forandre organiseringer og indsatser, så komplekse sociale problemer kan imødegås bedre.
Forskningsprogrammet har fem centrale satsninger:
- Integrerede indsatser
Vi forsker i helhedsorienterede indsatser på tværs af beskæftigelse, sociale og sundhedsmæssige problemer gennem styrket tværfagligt samarbejde, ny organisering og bedre koordination mellem indsatser. Vi forsker fx i Supported Employment, hvor mennesker med funktionsnedsættelser får individuel, fleksibel og tidsubegrænset støtte til at komme i uddannelse eller job.
- Samskabelse og vidensbaseret socialt arbejde
Social innovation og nye indsatsformer kan understøtte social inklusion og sammenhængskraft. Vi forsker i professionelles samarbejde med civilsamfund, frivillige organisationer og brugere. Vi analyserer praksis og udvikler nye sociale tiltag. Vi afprøver samskabende processer til at involvere borgere, undersøger implementeringen af indsatser og måler effekten: Hvad virker, og hvad betyder det for borgerne?
- Myndighedspraksis på udsatte- og handicapområdet
Borgere med psykiske, kognitive og/eller fysiske funktionsnedsættelser har behov for specialiserede indsatser. Vi har fokus på myndighedspraksis og veje til styrket livskvalitet for borgerne. Vi forsker blandt andet i visitationsudfordringer og myndighedernes håndtering af borgere med funktionsnedsættelse med fokus på bl.a. botilbud og overgangen fra ung til voksen.
- Opsøgende sociale indsatser i lokalsamfundet
Borgere med komplekse rusmiddelproblemer, psykiske lidelser og hjemløshed er blandt de mest marginaliserede i samfundet. Vi forsker i deres hverdagsliv og den hjælp, de får eller ikke får. Disse borgeres udsatte liv giver sundhedsproblemer, og de kæmper med stigmatisering, vold, overgreb, ensomhed, gæld og kriminalitet. Vi undersøger og udvikler metoder til opsøgende indsatser på gadeplan og i lokalsamfund for at forbedre disse borgeres hverdagsliv, livskvalitet og sundhed.
- Digital eksklusion af borgere
I instituttets tværgående satsning på socialfaglig teknologiforståelse undersøger vi den teknologiske eksklusion af de borgere i udsatte positioner, der har vanskeligt ved at bruge digitale tjenester. De risikerer at blive yderligere marginaliseret af den stigende digitalisering. Vi analyserer de teknologiske muligheder og udvikler blandt andet metoder til at inddrage borgerne i tilrettelæggelse og anvendelsen af digitale løsninger i det offentlige.
Hvordan forsker vi?
Vores forskning tager afsæt i sociologiske, samfundsvidenskabelige og antropologiske perspektiver og metoder. Forskningen omhandler socialt arbejde, men vi forsker i krydsfeltet mellem socialområdet, sundhed og beskæftigelse. Vi anskuer udsathedsproblematikker ud fra et helhedssyn – der er tale om problemkomplekser, ikke enkeltstående problemer, som ikke kan løses hver for sig.
Vores forskningsprojekter udvikles i samarbejde med praksis: Sociale tilbud, myndigheder, civilsamfundsorganisationer. Vi inddrager også brugere i forskningen og tager udgangspunkt i deres hverdagsliv, ønsker og behov. Vores forskning leder til nye erkendelser af, hvordan sociale problemer og problemkomplekser kan forstås og imødekommes. Vores forskning er anvendelsesorienteret med et fokus på at forbedre menneskers livsvilkår. Det gør vi bl.a. via interventionsforskning, hvor nye metoder udvikles og afprøves i samarbejdet.
Udvalgte projekter
- Reconnect
Unge i psykisk mistrivsel i tre kommuner tilbydes et individuelt forløb rettet mod at komme i job eller uddannelse koblet med psykosocial støtte til at forbedre den unges trivsel. IPS (Individuelt Planlagt job med Støtte) er en metode med gode resultater for voksne med svære psykiske lidelser. Vi tilpasser og afprøver IPS-metoden på unge (18-29 år) med tegn på angst eller depression. - Hverdagsmiljø for udsatte stofbrugere
Vi undersøger, hvordan sociale myndigheder og civilsamfundsorganisationer kan bidrage til, at marginaliserede stofbrugere går fra at leve i risikomiljøer til mestringsmiljøer - altså miljøer, som er med til at støtte dem til et mere sikkert og mindre skadeligt hverdagsliv. Målet er at bidrage til at udvikle hjælpetilbud og politikker, som bedre matcher brugernes behov og ønsker. - Remote Relocations: Work, Precarity and the Inclusion of Newcomers on Lolland
Med Lolland som case undersøger projektet tilflytning af socialt udsatte mennesker i rurale periferier. Fokus er på de inklusions- og eksklusionsmekanismer, der gør sig gældende, når marginaliserede mennesker bosætter sig i et marginaliseret område og på at bidrage til en sammenhængskraft, der tager højde for deres livsbetingelser.
Kontakt
Inge Storgaard Bonfils
Docent
inbo@kp.dk
Tlf: 51380476
Find de øvrige forskere tilknyttet forskningsprogrammet nedenfor.
Fingerprint
Network
Profiles
-
En ny retning for styrket kvalitet i botilbud til personer med autisme
Bonfils, I. B. S. & Lykke, E. K.
01/03/23 → 31/12/23
Project: Research
-
Reconnect. An integrated model reconnecting youths with symptoms of anxiety and depression to education or employment
Bonfils, I. B. S., Salado-Rasmussen, J., Mackrill, T., Hansson, B., Højbjerg Jacobsen, R., Sieling-Monas, S. M., Kaya, H., Jørgensen, A., Wulf-Andersen, T. Ø., Røpke, P., Sehested, J. J., Kjer, K. M. & Struve, O. S.
01/01/19 → 31/12/24
Project: Research
-
MOMP: Mig og min plejefamilie - en hånd til bedre trivsel
Danneskiold-Samsøe, S., Baviskar, S., Sørensen, K. M., Bergström, P. M., Madsen Sjö, N., Jacobsen, C. B., Christensen, M., Koustrup, C. & Frederiksen, A. B.
01/11/17 → 01/09/23
Project: Research
-
Developing an Intervention to Enhance Parental Monitoring in Family Foster Care
Baviskar, S., Bergström, P. M., Danneskiold-Samsøe, S., Madsen Sjö, N., Sørensen, K. M. & Jacobsen, C. B., 2023, (E-pub ahead of print) In: Research on Social Work Practice. p. 1-13 13 p.Research output: Contribution to journal › Journal article › Research › peer-review
-
How the COVID-19 pandemic has affected the lives of homeless young people and welfare services in three European cities: A qualitative study
Fahnøe, K. R., Kronbæk, M., Roy, A., Sowa, F., Heinrich, M. & Farrier, A., Mar 2023, University of Central Lancashire. 98 p.Research output: Book/Report/PhD thesis › Report › Research
Open Access -
Hvordan påvirkede coronapandemien unge hjemløse
Fahnøe, K. R., Kronbæk, M., Roy, A., Sowa, F., Heinrich, M., Farrier, A. & Munro, J., 2023Research output: Non-textual form › Digital or Visual Products › Communication
Activities
-
Residential architecture – how state power becomes visible in institutions for people with disability
Inge Birthe Storgaard Bonfils (Introductory speaker)
12 May 2023Activity: Talk or presentation types › Lecture or presentation
File -
Community of Practice at a Specially Planned Youth Education School in Denmark
Inge Birthe Storgaard Bonfils (Introductory speaker) & Cecilie Moesby-Jensen (Introductory speaker)
12 May 2023Activity: Talk or presentation types › Lecture or presentation
File -
Revision af rehabiliteringsbegrebet - helheds- og livsperspektiv
Inge Birthe Storgaard Bonfils (Introductory speaker)
10 Mar 2023Activity: Talk or presentation types › Lecture or presentation
Press/Media
-
PRM / Ny indsats får unge i mistrivsel i job og uddannelse
Julia Salado-Rasmussen & Inge Birthe Storgaard Bonfils
23/05/23 → 25/05/23
3 items of Media coverage
Press/Media: Press / Media
-
De skulle frigøre minoritetskvinder fra »et fængsel af social kontrol«, men føler, at regeringen nu har glemt kvinderne
19/05/23
2 items of Media coverage
Press/Media: Press / Media
-
Ny forskning viser: Danske socialarbejdere gik den ekstra mil under pandemi
13/05/23
1 item of Media coverage
Press/Media: Press / Media