Morten Kromann Nielsen
20102023

Research activity per year

If you made any changes in Pure these will be visible here soon.

Personal profile

Presentation

  • Ungdomspædagogik –lærings- og dannelsesprocesser
  • Kritisk og frigørende pædagogik
  • Praksisfaglighed
  • Situeret social læring

Morten forsker i, hvordan pædagogiske praksisfællesskaber, der har mad, måltider og madsystemer som omdrejningspunkt, kan fungere som en ressource for børn og unges lærings- og dannelsesprocesser. Med en baggrund i den kritiske ungdomsforskning og i uddannelsesantropologien er Morten optaget af forskningstemaer og teoretiske begreber som for eksempel kritisk og frigørende pædagogik, unges demokratiske deltagelse, dannelse og myndiggørelse samt hvordan kritiske tilgange til maddannelse, praksisfaglighed, inklusion og sundhedspædagogik kan styrke et fokus på social retfærdighed i forsknings- og udviklingsfeltet Uddannelse for Bæredygtig Udvikling (UBU).

Baggrund

Morten afsluttede i 2018 et ph.d.-projekt om pædagogik, læring og identitet i arbejdet med udsatte unge i en amerikansk social bevægelse for madretfærdighed (food justice). Et centralt tema i dette studie er, hvordan en fælles sag om madproduktion koblet til spørgsmål om social retfærdighed kan tilføre pædagogiske aktiviteter et element af alvor og nødvendighed, der ses som essentielt for unges engagement i lærings- og dannelsesprocesser.

Forskningsprojekt i FGU-uddannelser

Aktuelt er Morten optaget af at udforske disse problematikker i en dansk sammenhæng i den Forberedende Grunduddannelse (FGU), hvor begreber som praksisfaglighed og dannelse står centralt. Konkret udforsker han, i hvilket omfang unge gennem praksisfællesskaber om mad og måltider oplever deres deltagelse i FGU som et positivt vendepunkt i deres liv.

Morten arbejder bl.a. som projektleder i Børne- og Undervisningsministeriets kompetenceudviklingsindsats Maddannelse, Måltider og Sundhed med at udvikle et forskningsinformeret efteruddannelsestilbud til dagtilbud og skoler. Han er aktuelt også optaget af, at bidrage til uddannelsesudvikling ved at etablere nytænkende, kropslige og mangfoldige læringsrum med dyrkning og madlavning som omdrejningspunkt på professionshøjskolen.

Education/Academic qualification

PhD , Aalborg University

1 Jan 20141 May 2018

Award Date: 9 May 2018

Master of Science, University of Copenhagen

1 Sept 199315 May 1998

Award Date: 15 May 1998

Positions

Mad- og måltidspædagogisk konsulent, Madkulturen

1 Nov 201130 Jun 2013

Evalueringskonsulent, Københavns Madhus

1 Aug 200831 Dec 2009

Projektleder, Fyns Amt

1 Aug 20021 Dec 2006

Forskningsassistent, University of Southern Denmark

18 May 199831 Jul 2002

Keywords

  • socially endangered youth
  • identity
  • diet
  • health education

Fingerprint

Dive into the research topics where Morten Kromann Nielsen is active. These topic labels come from the works of this person. Together they form a unique fingerprint.
  • 1 Similar Profiles

Collaborations and top research areas from the last five years

Recent external collaboration on country/territory level. Dive into details by clicking on the dots or