Project Details
Description
I dette projekt træder Vision III-naturfaglig dannelse dog i forgrunden. Denne dannelse er kritisk-refleksiv og transformativ, d.v.s. den har som mål at den enkelte formes til at handle kritisk, refleksivt og naturfagligt informeret på samfundsmæssige problemstillinger i relevante livsverdenssammenhænge. Dette betyder, at relevante problemstillinger oftest er fællesfaglige, lokale socio-scientific (SSI) og/eller lokale varianter af epoketypiske problemstillinger.
Som første del af projektet har vi udført et snowballing litteraturstudium med afsæt i litteraturen om socio-scientific issues og handlekompetence/action competence. Heraf har vi identificeret et antal holdepunkter for undervisning med fokus på naturfaglig dannelse med et handleperspektiv:
1. Undervisningentager afsæt i autentiske problemstillinger/SSI, som er relevante i et nærområde til skolen (og gerne nogle som på eksemplarisk vis udfolder større samfundsmæssige, bæredygtigheds- eller andre epoketypiske problemer).
2. Undervisningen er i udgangspunktet problembaseret og fællesfaglig.
3. Der lægges vægt på at eleverne får handleerfaringer, ved at afprøve out-of-school-handlemuligheder ift. problemstillingeri det lokale.
4. Eleverne er medbestemmende/selvregulerede i størst muligt omfang – og bringes konsekvent til at reflektere deres egen adfærd og mulighederne for at påvirke problemstillinger i det små & i deres nære omgivelser til det bedre. Opbygger på denne måde en tiltro til at kunne influere og bidrage til relevant problemløsning.
5. Undervisningen støtter eleverne i at formulere handlemuligheder, bl.a. med øje for teknologiske muligheder og konsekvenser
6. Undervisningen støtter eleverne i at søge og kritisk vurdere information på internettet og i medier, herunder være opmærksomme på styrker og begrænsninger ved naturvidenskabelig viden.
7. Eleverne trænes i at afkode interessekonflikter og forskellige perspektiver, som en forudsætning for egen stillingtagen
8. Eleverne trænes i at argumentere – med relevant anvendelse af naturfaglige belæg
9. Handleaspekter evalueres – i størst mulig udstrækning og med max alignment.
Anden del af projektet har været at udvikle et antal værktøjer og undervisningsmæssige tilgange, som kan understøtte de studerendes arbejde med naturfaglig dannelse i Vision III-forstand.
Aktuelt afprøves disse i kontekst af LU og ifm praktik og praksissamarbejder med grundskolen. De studerende inddrages i størst muligt omfang i at afprøve, reflektere og evt. redidaktisere forskellige værktøjer. Undervejs indsamles empiri, som kan bruges i en iterativ udvikling af værktøjer og undervisningstilgange, ud fra en Design-Based-Research tænkning. Empirien der samles ind består af studerendes lektionsplaner, postrefleksioner og relaterede studieprodukter, observationer ifm praksisafprøvninger m.m.
Key findings
Status | Finished |
---|---|
Effective start/end date | 01/08/22 → 30/12/23 |