Flere danskere øger deres indtag af plantebaserede fødevarer, hvilket kan være en væsentlig faktor til at begrænse udledning af klimagasser. Planteproteinkilder er imidlertid kendetegnet ved en lavere biologisk værdi end animalske proteiner, både hvad angår aminosyreprofil, proteinfordøjelighed og antinutrielle faktorer. Projektet taler ind i en aktuel samfundsudvikling med sin ambition om, at gøre det nemt på en ernæringsrigtig måde at skifte fra animalske til plantebaserede fødevarer. Udviklingsarbejdet baseres på teknologisk udvikling i samspil med et nytænkende fokus på ernæring og sensorik. I projektet kombineres forskellige proteinkilder for at opnå en komplet aminosyreprofil. Proteinkilderne tørfraktioneres for at bevare fiberfraktionen, hvorefter de ekstruderes. Ekstrudering øger proteinernes funktionelle egenskaber, hvilket vil forbedre spisekvaliteten af de fødevarer, de indgår i. Samtidig forventes ekstrudering at øge proteinfordøjelighed og reducere de antinutrielle faktorer, hvilket vil blive dokumenteret i projektet. Der udvikles tre kategorier af ekstrudater: kødanaloge, mellemmåltider og melbaserede, hvilket stiller forskellige krav til ekstruderingen. Prototyper af fødevarer i de tre kategorier udvikles, og analyseres dels sensorisk og dels ved forbrugerundersøgelser. De mest succesrige prototyper opskaleres, og den ernæringsmæssige kvalitet dokumenteres.
Projektet samler aktører fra jord til bord og vil munde ud i nye innovative plantebaserede fødevarer.
Projektet er støttet af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram under Miljø- og Fødevareministeriet