Skyggebørn - et samarbejde mellem VIA og den selvejende forening Skyggebørn

Project Details

Description

I 2017 etablerede VIA University College (VIA) og den selvejende forening Skyggebørn et samarbejde – et samarbejde der var (og fortsat er) baseret på høj grad af mundtlighed og tillid mellem de to parter.
Den selvejende forening Skyggebørn er stiftet af Jes Dige, og foreningen tilbyder samtalegrupper for børn og unge, som har mistet én, der står dem nær eller som har kronisk eller livstruende sygdom inde på livet. Der er ingen ventetid, og ingen begrænsning ift., hvor kort eller langt et forløb barnet eller den unge ønsker og/eller har brug for.

Kontakten og samarbejdet mellem Skyggebørn og VIA blev etableret på et tidspunkt, hvor man på sygeplejerskeuddannelsen var interesseret i at give sygeplejerskestuderende på 7. semester mulighed for, i højere grad end tidligere, at forankre deres bachelorprojekter i klinisk praksis.
Samarbejdet mellem VIA og Skyggebørn udviklede sig, da Skyggebørn i 2019 stod over for at skulle etablere samtalegrupper i flere større byer i Danmark. I den forbindelse tilbød VIA, at Skyggebørn kunne låne lokaler til deres samtalegrupper på Campus Nord, Hedeager 2, 8250 Aarhus N. Skyggebørn takkede ja til tilbuddet og på baggrund af det udvidede samarbejde mellem VIA og Skyggebørn har sygeplejerskestuderende siden Skyggebørns ”ryk ind” på Campus Nord haft mulighed for at engagere sig i det frivillige arbejde i Skyggebørn.
Samtalegrupperne i Skyggebørn er aldersinddelte (4-9 årige, 10-17 årige & 18-28 årige), og hver samtalegruppe drives af en frivillig teamleder og x antal frivillige (spørg Anna Marie). Udover at være én af de to nøglepersoner i samarbejdet mellem VIA og Skyggebørn er Lidegaard også en af de frivillige teamleder og ansvarlig for at finde sygeplejerskestuderende, der er interesseret i at engagere sig i det frivillige arbejde i samtalegrupperne.

Samarbejdet mellem VIA og Skyggebørn har bl.a. resulteret i, at et af VIA’s forskningscentre - forskningscentret for ledelse, organisation og samfund (FLOS) - i 2020 igangsatte et forskningsprojekt, med det formål at bidrage med viden om, hvordan man kan organisere sig samskabende i en social rettet indsat og dernæst med henblik på at udstikke fremtidige linjer for uddannelsesinstitutioners involvering i bæredygtige og samskabende aktiviteter. Projektet løber fra 2020-2024.
I ovenstående projekt er der indlejret en antagelse om, at samskabende / bæredygtige aktiviteter har værdi i en uddannelsesmæssig sammenhæng (man ønsker at få mere viden om, hvordan man organiserer sig samskabende og man ønsker at gøre mere af det i fremtiden).
Denne undersøgelse er en del af FLOS’ forskningsprojekt og har i forlængelse heraf til hensigt at undersøge; 1) hvordan studerende oplever samarbejdet mellem VIA og Skyggebørn, og 2) om studerende oplever, at samarbejdet (altså samskabende og bæredygtige samarbejder) bidrager positivt til deres dannelse ind i professionen?

Undersøgelsesspørgsmål:
”Hvordan oplever studerende fra VIA samarbejdet mellem VIA og den selvejende forening Skyggebørn, og oplever studerende, at samarbejdet bidrager positivt til deres dannelse ind i professionen?
/
”Er samskabende aktiviteter (mellem VIA og selvejende foreninger) med til at styrke sygeplejerskestuderendes professionalitet?”.
StatusFinished
Effective start/end date01/01/2231/12/23

Keywords

  • students