Brugsvandsinstallationer og Legionella : Delrapport 5: El-booster til sikring og overvågning af brugsvandsinstallation

Torben Schifter-Holm, Ditte Andreasen Søborg (Other), Søren Uldum (Other), Leon Buhl (Other), Kaj Bryder (Other), Henrik Kjeldsen (Other), Hagbard Clausen (Other), Carl Hellmers (Other), Nikas Arp-Wilhjelm (Other), Tommy Steen Møller (Other)

Research output: Book/Report/PhD thesisReportResearch

Abstract

EUDP-projektet J. nr. 64020-1099 ”Legionellasikring af energieffektivisering for installationer og forsyning”, der vedrører legionellasikring for brugsvandsinstallationer, omfatter bl.a. tre udredningsrapporter del 1 – 3. Del 1 og 2 bygger på de mere forskningsmæssige resultater vedr. influensparametre for Legionella og dækker den geografiske research, herunder med konstatering af en forholdsvis høj og stigende dansk incidens af legionærsygdom samt en geografisk skæv fordeling.
Del 3 omfatter en udredning om danske og udenlandske myndighedskrav, vejledninger mv. samt undersøgelser/-udredninger om Legionella og brugsvand, der belyser den udfordring, som legionellasikring er for energibesparelser og klima, samt løsningsmuligheder.
Denne Del 5, ser på mulighederne for legionellasikring via termisk desinfektion af det varme brugsvand. Ved at monterer en El-booster unit på den eksisterende varmtvands installation, som løbende overvåger brugsvandsinstallationen, og som ligeledes kan udfører en termisk desinfektion når det er nødvendigt.
På baggrund af udredningen for Del 5 er projektgruppen kommet frem til følgende:
• Vores test i laboratoriet af El-booster unitten, til både med og uden cirkulation i den varme brugsvandsinstallation, har vist at systemet og de forskellige styringsfunktioner, samt alarmer, virker som de skal.
• Overvåger de vigtige parametre for legionellavækst: Temperatur, vands udskiftningstid og vand hastighed.
• Udfører kun termisk desinfektion når det er nødvendigt.
• Gør opmærksom på uheldig drift i brugsvandsinstallationen : For tit termisk desinfektion, mere end 1-2 gange om ugen. Og skyldes dette for lav T-Frem, T-Retur, T-Boost eller manglende Vand udskiftning.
• Alarm ved : Koldt vand > 20C efter 1 minut med tapning , og hastighed i cirkulationsstreng < 0,1m/s. Samt hvis der opstår fejl på komponenter eller temperaturfølere i El-booster unitten.
El-Booster unitten giver således brugeren besked, hvis at brugsvandsinstallationen ikke kører optimalt iht. de nuværende danske krav til brugsvandstemperaturen. Idet at El-boosteren løbende måler på de vigtige parametre i installationen, som har indvirkning på legionella-kimtallet. Og ud fra disse kun foretager en termisk desinfektion når det er nødvendigt. Og giver alarm ved fejl, samt melde tilbage om hvor tit der foretages en termisk desinfektion. Således at der kommer fokus på, om den eksisterende brugsvandsinstallation overholder kravene. Eller om der skal ske justeringer af dennes indstillinger.
El-Booster unitterne kan monteres på den eksisterende brugsvandsinstallation, og dermed minimerer installationsudgifterne.
De udførte fieldtest blev kun udført på en brugsvandsinstallation, i et enfamiliehus med en fjernvarme unit med pladeveksler til fremstilling af det varme brugsvand, og uden cirkulation:
At vi ikke fik mulighed for at afprøve El-booster unitten under fieldtest, på et system med cirkulation, er selvfølgelig ærgerligt. Men gennem vores test og analyser i vore eget lab, har vi vis at også dette system virker efter hensigten.
Og da der samtidig allerede er gode erfaringer men termisk desinfektion, hvor hele det varme brugsvandssystem varmes op. Er vi derfor også sikker på at EL-booster løsningen vil virke bedre på denne type anlæg, end på anlæg uden cirkulation.
Under fieldtesten fra juni 2022 til og med februar 2023 , har der ikke været nogen nedbrud, eller fejl på komponenter.
Standby funktionen på reguleringsventilen til den eksisterende pladeveksler i fjernvarmeunitten, er årsag til at der udføres en termisk desinfektion hver nat af brugsvandsfremstilleren. Dette skyldes at standby temperaturen var på 44C, og det medfører at kriteriet for termisk desinfektion er opfyldt efter 18timer.
Det er således problematisk med en reguleringsventil på fjernvarmeunitten, som kører med en så lav standby temperatur, og hvor dette setpunkt for standby temperaturen er fikseret fra fabrikken. Også selv om brugsvandsfremstilleren i dette tilfælde er en forholdsvis lille pladeveksler, og den kørte med en temperatur på 53C ved aftapning.
Men selv ved denne meget hyppige termiske desinfektion af brugsvandsfremstilleren, har der ikke været nogen tegn på at Legionella har udviklet sig, til mere temperaturbestandige typer.
Man kan konstatere at den daglige termiske desinfektion af brugsvandfremstilleren alene, ikke har haft nogen effekt på legionella-kimtallet ved de to tapsteder, de første fire måneder.
Samt at der skete en kraftig stigning af legionella-kimtallet, under de fire ugers sommerferie uden vandforbrug. Men at dette normaliserede sig igen efter to uger med normalt vandforbrug.
Først da der blev foretaget en termisk desinfektion af veksler + rørsystem + alle tapsteder. Ved først at aktiverer den termiske desinfektion med El-boosteren, og så fortsætte denne desinfektion med et lille flow på ca. 1L/minut i hvert af tapstederne, en efter en. Og med en varighed på ca. 20 minutter, og med 63C, ved hvert tapsted. Slog dette kimtallet helt ned, så der ikke kunne måles noget legionella-kimtal dagen efter den termiske desinfektion. Og at med den fortsatte daglige termiske desinfektion af brugsfermstilleren alene, har kimtallet holdt sig på dette ikke målbare niveau de næste 125 dage.
Den termiske desinfektion i en brugsvandsinstallation, uden cirkulation, er således først effektiv når der også åbnes for flow helt ud til tapstederne. Så hele systemet varmes op til minimum 60C.
Der kan derfor med fordel udvikles automatiske tapsteder, som kan arbejde sammen med styringen af El-boosteren. Således at der bliver åbnet for et lille flow i tapstederne, i slutningen af den termiske desinfektion, så også varmtvandsrør og tapstederne bliver varmet op til minimum 60C. Energiforbrug under fieldtesten er blevet 3 til 7 gange så stort, som hvad der vil være forventeligt, hvis den termiske desinfektion kun skulle udføres 1 til 2 gange om ugen.
Med et varmelegeme på 3,6kW, og med en aktivering på en halv time hver nat, har det givet 1,8kWh elforbrug i døgnet. Så med ca. 245 dages fieldtest er det samlet blevet til 441kWh i elforbrug. 
Original languageDanish
PublisherTeknologisk Institut
Number of pages36
Publication statusPublished - 23 Mar 2023

Cite this