Da Europa blev verdens navle

  Research output: Other contributionTeaching materialEducation

  Abstract


  I middelalderen troede man, at der var tre verdensdele: Afrika, Asien og Europa. Bibelen fortalte om Syndfloden og Noahs ark. Efter Syndfloden skulle Jorden igen befolkes. Det skulle Noahs tre sønner sørge for. Kam i Afrika, Sem i Asien og Jafet i Europa. I middelalderens verdensbillede var der ikke én af de tre dele af verden, der var bedre eller mere udviklet end de andre.

  Det ændrede sig i perioden omkring 1500-tallet, hvor Europa satte sig selv i centrum. Det skete fx ved opdagelses- og erobringstogter, hvor europæerne gjorde store dele af verden til europæiske kolonier.

  I dag hører vi stadig nogle gange påstande om, at Europa er den bedst eller mest udviklede del af verden. Det er en mere end 500 år gammel forestilling, der stammer fra den periode, hvor europæerne begyndte at dominere verden. Europæerne mente, at de havde ret til at tage andre områder i verden. Europæisk kunst og kultur var noget særligt. Selv om der opstod splittelser i den kristne kirke, mente man, at kristendommen stadig skulle udbredes til hele verden.
  Original languageDanish
  Publication date2018
  PublisherGyldendal
  Publication statusPublished - 2018

  Cite this