Demens og madlavning: Madlavning kan støtte identitet og trivsel hos mennesker med demens

Research output: Contribution to conference without a publisher/journalPaperCommunication

Abstract

Aktiv deltagelse i hverdagsaktiviteter har betydning for trivsel og identitetsfølelse. Når et menneske får demens vil mange almindelige gøremål blive vanskeligere. For mange er madlavning en central hverdagsaktivitet, men i takt med at hukommelsen og evnen til at klare flere ting på samme tid svigter, kan denne hverdagsaktivitet blive en udfordring. Udover nedsat mulighed for at deltage i eget liv øges risikoen for, at den demensramte bliver under- og/eller fejlernæret. Formålet med projektet var at udvikle en guide til pårørende og hjælpere mhp at øge muligheden for mennesket med demens til at fastholde og fortsætte med en betydningsfuld hverdagsaktivitet gennem deltagelse i madlavning. Udviklingsprojektet gennemførtes med metoden design-based-research. Her anerkendes deltagerne som eksperter i eget liv og indgår derfor i alle faser af udviklingen af produktet. Selve processen er iterativ, hvilket vil sige at processen med inddragelse af deltagerne blev gentaget af flere omgange. Vi afholdt workshops, observerede og interviewede personer med demens og deres hjælpere i forbindelse med madlavning. Som processen skred frem indså vi, at vi ikke kunne lave en "one size fits all" kogebog, da årsagen til, at mennesker med demens udfordres i madlavning er vidt forskellig. Som følge heraf udviklede vi en guide, der gør det muligt for hjælperen at designe en tilpasset opskrift. Opskriften bliver tilpasset gennem brug af aktivitetsanalysen, livshistorien og vejledning om ernæring. Guiden giver desuden gode råd, værktøjer og eksempler på skræddersyede opskrifter. Alt sammen med henblik på at klæde den pårørende på til at kunne støtte mennesket med demens i hverdagen. Demens og madlavning bliver udgivet som bog, og er en guide til pårørende og hjælpere i, hvordan man udvikler individuelle opskrifter, som gør det muligt for personen at fastholde evnen til at deltage i tilberedning af måltider. Principperne nævnt i bogen kan overføres til andre daglige aktiviteter. I fremtidig forskning vil det være oplagt at afprøve den tilpassede aktivitetsanalyse, i andre sammenhænge end madlavning, i samarbejde med pårørende til mennesker med demens.

Original languageDanish
Publication date13 Jun 2018
Publication statusPublished - 13 Jun 2018
EventErgoterapeutisk forskningssymposium Aalborg - UC Nordjylland, Aalborg, Denmark
Duration: 13 Jun 2018 → …

Conference

ConferenceErgoterapeutisk forskningssymposium Aalborg
LocationUC Nordjylland
Country/TerritoryDenmark
CityAalborg
Period13/06/18 → …

Keywords

  • dementia
  • occupational therapy
  • nutrition
  • rehabilitation

Cite this