GRØNT: madhåndværk, bæredygtighed og udvikling af egen smagshylde, der tilfører smag til grønt

Majbritt Pless, Cathrine Terkelsen

Research output: Other contributionTeaching material

Abstract

Hvorfor fokus på grønt? Jo vi ved alle, at det både er sundt og bæredygtigt at spise grønt. I de officielle kostråd fra 2021 understreges det ligeledes, at vi skal spise flere grøntsager og frugter. Men mennesket er skabt kødspiser, og fra naturens side vil grøntsager slet ikke spises. Grøntsager indeholder som udgangspunkt nemlig mange bitre smage og få umamismage, og smager derfor ikke ‘godt nok’. Derfor kan det være en udfordring for os mennesker at spise de mængder, vi burde.

Vi er derfor nødt til se på, hvordan vi kan komme den attraktive smag fra kødet i møde, når vi skal lave mad med grønt, og nøglen er umami-smagen, men også den måde maden føles på i munden, teksturen, har betydning for vores smagsoplevelse. Når det kommer til grønt, foretrækker vi det ofte sprødt, knasende og saftigt fremfor kogt og blødt. Ved at have fokus på tilberedningsformer, og ved at tilsætte smagsgivere rige på umami, kan vi gøre grønt fantastisk velsmagende og dermed gøre det lettere at spise sundt og bæredygtigt. I dette undervisningsforløb vil eleverne derfor arbejde med grønt i tæt samspil med smag.

Forløbet retter sig primært mod sensommer og efterår, da de grøntsager, der skal anvendes i forløbets tilknyttede retter, fortrinsvist er i sæson her.

Afslutningsvist er der givet inspiration til udformning af prøveoplæg, som tager udgangspunkt i forløbets fokus.
Original languageDanish
Publication date1 Apr 2021
PublisherSmag for Livet
Publication statusPublished - 1 Apr 2021

Cite this