Indsatser til borgere med udviklingshandicap og demens: Tilgange, metoder og principper i arbejdet med borgere på botilbud, som både har udviklingshandicap og demenssygdom

Birgitte Bækgaard Brasch, Signe Groth Andersson, Gry Segoli

Research output: Book/Report/PhD thesisReportResearch

125 Downloads (Pure)

Abstract

Der er er ca. 50.000 danskere med udviklingshandicap. De har 3-4 gange så stor risiko for at udvikle demens som andre borgere, og demensen indtræffer tidligt, ofte allerede ved 40-års-alderen. Det kan være svært at kende forskel på demenssymptomerne og de funktionsnedsættelser, som borgerne i forvejen har.

Det er baggrunden for, at Fremfærd har gennemført projektet ”Udviklingshæmning og demens” i 2020-2022. Projektet har haft til formål at identificere, afprøve og udvikle indsatser til beboere på botilbud, som både har et udviklingshandicap og en demenssygdom.

Hos medarbejderne har deltagelsen i projektet styrket fagligheden i form af større viden om demens og anvendelse af relevante metoder og tilgange. Det gælder både i forhold til opsporingsarbejdet og i arbejdet med at understøtte trivsel og velvære hos borgere med udviklingshandicap og demens. Fx ved i længere tid at fastholde borgernes færdigheder, selvstændighed og tryghed i hverdagen og i samarbejde med borgere og pårørende at fastholde fokus på livskvalitet og en meningsfuld hverdag.

Gentofte, Kerteminde, Silkeborg, Skive og Vesthimmerlands kommune er gået forrest og har bidraget til at udvikle praksis på området. Københavns Professionshøjskole har stået for kompetenceudvikling af medarbejderne i projektet og SUS har sammen med kommunerne udviklet en indsatsmodel og principper for indsatserne. KL, Socialpædagogerne og FOA har sammen været projektledere for projektet.
Original languageDanish
PublisherKommunernes Landsforening
Number of pages36
Publication statusPublished - 9 Nov 2022

Keywords

  • dementia
  • intellectually disabled adults

Cite this