Karakteristika hos sårbare/udsatte befolkninger i fire europæiske lande vedrørende sundhedskompetence og brug af sundheds- og sociale ydelser

Research output: Contribution to conference without a publisher/journalAbstractResearchpeer-review

Abstract

Karakteristika hos sårbare/udsatte befolkninger i fire europæiske lande vedrørende sundhedskompetence og brug af sundheds- og sociale ydelser.
Tove Lise Nielsen Lektor, Ph.d., MHSc, Ergoterapeut, VIA Ergoterapeutuddannelsen Campus N, Aarhus,
Naja Benigna Kruse, Adjunkt, Cand. San O, Ergoterapeut, VIA Ergoterapeutuddannelsen, Campus N, Aarhus

Baggrund
Der er behov for en generel forståelse af sårbare/dårligt stillede befolkningsgrupper for at maksimere effekten af nye interventionsforløb, så der kan skabes lige adgang for alle.
Dette review undersøgte karakteristika hos sårbare/dårligt stillede befolkningsgrupper, herunder deres sundhedskundskaber og brug af sundheds- og socialydelser i Danmark, Norge, Spanien og Storbritannien.
Metode
Offentlige rapporter var de vigtigste informationskilder, og der blev udviklet en dokumentanalyse med retningslinjer, typologier og skabeloner til systematisk søgning og dokumentation, hvilket resulterede i fire nationale rapporter. Gennem kvalitativ indholdsanalyse blev der udarbejdet en tværnational rapport, der integrerede alle landespecifikke oplysninger. Koderammer blev bygget på data- og konceptdrevne konstruktioner; forsøgskodning og peer review styrkede face validity og pålidelighed. En bred gruppe af brugere, repræsentanter fra en sygdomsorganisation samt social- og sundhedsprofessionelle deltog i den konceptuelle udvikling af undersøgelsen.
Resultater
Data- og teoridrevne konstruktioner førte til fem karakteristika ved sårbare/dårligt stillede befolkningsgrupper, der er almindelige på tværs af landene: At have indvandrerstatus og/eller anden etnisk baggrund, at være ældre, være socialt sårbar, at leve med varige funktionsnedsættelser og at være en omsorgsperson. Lav sundhedskompetence, ulige adgang til tjenester og dårlig kommunikation kan føre til problematisk interaktion med sundhedsvæsenet og sociale systemer. Geografiske forskelle i befolkningssammensætning og tilgængelighed af tjenester blev fundet.
Konklusioner
Resultaterne understreger behovet for at være ekstra årvågen for at bygge bro mellem sårbare/dårligt stillede befolkningsgrupper og sundhedsvæsenet og de sociale systemer. Der skal udvikles tilgange, der retter sig mod sundhedskompetencer, adgang til serviceydelser og kommunikation mellem borgere, systemer og fagpersoner på alle niveauer.
Original languageDanish
Publication date2 Jun 2022
Publication statusPublished - 2 Jun 2022
EventERGO22 - Nyborg Strand – Hotel og Konferencecenter, Nyborg, Denmark
Duration: 1 Jun 20222 Jun 2022
https://www.etf.dk/aktuelt/nyheder/deltag-i-fagkonferencen-ergo22-styrket-forskning-styrket-praksis

Conference

ConferenceERGO22
LocationNyborg Strand – Hotel og Konferencecenter
Country/TerritoryDenmark
CityNyborg
Period01/06/2202/06/22
Internet address

Keywords

  • social work and social conditions
  • health, nutrition and quality of life

Cite this