Koreografiske eksperimenter med at kunne stå frem foran hinanden i legende bevægelsesmønstre på pædagoguddannelsen

Research output: Contribution to conference without a publisher/journalAbstractResearchpeer-review

Abstract

I dette oplæg vil jeg præsentere en konkret koreografisk fremvisnings-leg, som jeg har udviklet som muligt svar på unge pædagogstuderende udfordringer med at vise sig frem foran hinanden i legende bevægelsesmønstre. Legen iscenesætter forskellige publikums- og bevægelsesroller, og lader disse roller og måder at deltage og observere på (Rancière, 2011) gå på skift imellem deltagerne. Oplægget indledes med en praksisøvelse, som har til hensigt at konkretisere nogle af undersøgelsens hidtidige fund samt skabe et praksisnært udgangspunkt for at diskutere undersøgelsen med jer/tilhørerne.

Igennem designeksperimenter (Barab & Squire, 2004; Krogh et al., 2014) i undervisningsrummet på pædagoguddannelsen undersøger jeg i mit igangværende ph.d.-projektet, hvordan man kan bruge koreografi til at designe en legende undervisningskultur. Koreografi er her bredt forstået som bevægelsesdesign og dermed underviseres og studerendes evne til at organisere (Foster, 2011; Franko, 2002) måder, hvorpå man bevæger sig og er krop i rum og situationer. Ambitionen med eksperimenterne i undervisningen er at give de studerende praksisnære erfaringer og mod til at undersøge legende og kropslig læring.

På mine første besøg på pædagoguddannelsen udtrykte flere studerende, at de havde svært ved at være kreative og legende med deres kroppe og bevægelser – og dette særligt i forbindelse med fremvisninger. Det kan ses i relation til forskning, som viser, at unges liv i dag mere end før er præget af præstation, perfektionisme og individualitet (Curran & Hill, 2019; Petersen, 2016). I mine efterfølgende eksperimenter i undervisningsrummet har jeg derfor udviklet en koreografisk fremvisningsleg med inspiration fra den hollandske kunstner Rineke Dijkstra’s videoværk I See a Woman Crying (Weeping Woman) (2009-2010), hvor en gruppe børn betragtes, imens de beskriver et kunstværk. Legen synes at bevirke, at de studerendes opmærksomhed, krops- og selvbevidsthed fordeles og sammenflettes deltagerne imellem.
Original languageDanish
Publication date11 Nov 2021
Number of pages1
Publication statusPublished - 11 Nov 2021
EventBridging Movement, Creativity and Research - Brandbjerg højskole, Jelling, Denmark
Duration: 11 Nov 202111 Nov 2021
https://bridging.nu/bridging-2021/

Conference

ConferenceBridging Movement, Creativity and Research
LocationBrandbjerg højskole
Country/TerritoryDenmark
CityJelling
Period11/11/2111/11/21
Internet address

Keywords

  • play
  • youth culture

Cite this