Abstract

LÆRERE MELLEM ENGAGEMENT OG AFMAGT handler om, hvordan lærerne – både
de forhenværende, de nuværende og de kommende – ser på deres rolle i folkeskolen, som de seneste år har været præget af en vis portion kaos i kølvandet på skolereformen, lockouten og regeringsindgrebet i 2013-2014.
Bogen viser, hvordan både lærere og lærerstuderende har en klar opfattelse af at skulle varetage en vigtig opgave i samfundet, og at denne opgaves centrale omdrejningspunkt er og bør være eleverne. De er ikke bare optaget af elevernes faglighed, men også af deres sociale liv og fremtid som samfundsborgere.
Netop dette engagement overfor eleverne indebærer en forpligtelse, som lærerne
gerne vil påtage sig og leve op til. Det er i høj grad derfor, at de studerende vælger læreruddannelsen, derfor at lærerne elsker at være lærere og – paradoksalt nok – derfor nogle lærere vælger at forlade folkeskolen som arbejdsplads. De føler sig afmægtige i spændingsfeltet mellem på den ene side et stærkt ønske om at leve op til forpligtelsen overfor eleverne og på den anden side en oplevelse af at blive forhindret heri. På den baggrund viser bogen også en bekymrende tendens til, at både lærere og lærerstuderende udvikler individuelle løsningsstrategier, selvom problemerne i høj grad kan karakteriseres som kollektive og strukturelle.
Bogen lader lærere og lærerstuderende komme til orde og viser en lærerstand, der med overvældende unison stemme fortæller, hvad en god lærer er, og hvordan rammerne stiller sig hindrende i vejen for at blive eller være netop det. På den måde giver bogen et unikt indblik i skolelæreres selvforståelse og verdensbillede – et indblik, som er afgørende at tage højde for i ledelsen og udviklingen af folkeskolen.
Original languageDanish
PublisherUnge Pædagoger
Number of pages138
ISBN (Print)9788792914-637
Publication statusPublished - 27 Feb 2020
SeriesForskning til skolen
Volume5

Keywords

  • schools, courses and institutions

Cite this