Med de lærerstuderende på opdagelse i undervisningens univers - erfaringer fra et udviklingsarbejde omkring didaktisk rekonstruktion på læreruddannelsen UCN: NAFA Dialog Episode 6

Research output: Non-textual formPodcast, music and sound productionsCommunication

Abstract

Hvad sker der, når du tager dine lærerstuderende med ind i din egen udviklingsproces som underviser – dér, hvor du ikke ved præcis, hvor du ender og ikke kender svarene? Det kan du høre 4 inspirerende læreruddannere fra læreruddannelsen i Nordjylland på professionshøjskolen UCN fortælle om i det nyeste afsnit af NAFAs podcast, NAFA Dialog.
Du kan her høre om et udviklingsarbejde omkring didaktisk rekonstruktion, hvor et af NAFAs professionelle læringsfælleskaber i læreruddannelsen, bestående af Anders Illemann Petersen, Therese Malene Nielsen, Anne Houmøller og Thomas Bech Lillelund Andersen, har udforsket, hvordan de sammen med studerende kan arbejde med at give et kritisk konstruktivt serviceeftersyn til de eksisterende undervisningsmaterialer indenfor fagområdet Astronomi og bidrage til, at også den nyeste viden om naturvidenskab, som bliver genereret i vores samtid, kan blive en del af naturfagsundervisningen i skolen.
De 4 undervisere deler i podcasten gavmildt ud af deres erfaringer om både de gode erfaringer, og det der har været udfordrende ved deres arbejdsproces. De går også i dybden med det teoretiske grundlag for og de didaktiske overvejelser omkring deres prøvehandlinger i samarbejde med de studerende.
Erfaringen er blandt andet, at det for de studerende både får den didaktiske kreativitet og refleksion til at blomstre, samtidig med at det også for nogen studerende opleves som en svær og frustrerende læreproces at være i. Og det er, ifølge læreruddannerne, netop en del at pointen! For det gør faktisk ikke noget, at undervisningen i læreruddannelsen ind imellem ”napper lidt” hos de lærerstuderende. Fordi det er med til at understrege, at dét at kunne sit kram som underviser og lykkes med at skabe god og motiverende undervisning, er et både vigtigt og svært håndværk at mestre, som berettiger til stor faglig stolthed.
I podcasten omtales en specifik didaktisk model som læreruddannernes arbejde omkring didaktisk rekonstruktion er inspireret af: Duit, R., Gropengießer, H., Kattmann, U., Komorek, M., Parchmann, I. (2012). The Model of Educational Reconstruction – a Framework for Improving Teaching and Learning Science1 . In: Jorde, D., Dillon, J. (eds) Science Education Research and Practice in Europe. Cultural Perpectives in Science Education, vol 5. SensePublishers, Rotterdam
Original languageDanish
Publication date19 Dec 2022
Place of PublicationSpotify.com
Media of outputOnline
Size47:20
Publication statusPublished - 19 Dec 2022

Keywords

  • learning, educational science and teaching

Cite this