Momsmæssige udfordringer ved deleøkonomi

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  Abstract

  Artikelen behandler nogle af de momsmæssige problemstillinger, der opstår, når deleøkonomiske arbejdsplatforme i Danmark tilbyder at matche personer, der
  ønsker at finde en løsning på en opgave, med personer, der ønsker at tilbyde denne løsning. Mange af disse arbejdsplatforme henvender sig til privatpersoner, som ikke har nogen særlige forudsætninger for at vurdere de momsmæssige problemstillinger, der opstår, når de udbyder eller efterspørger arbejdsydelser via arbejdsplatforme. Derfor kan manglende kendskab til momsreglerne, manglende forståelse for momssystemet eller sammenblanding med indkomstskattesystemet nemt føre til manglende eller forkert afregning af moms i forbindelse med de deleøkonomiske aktiviteter.

  Artiklen indledes med en vurdering af, hvornår arbejdsplatformene formidler arbejdsydelser, og hvornår de videresælger arbejdsydelser. Derefter vurderes det, om udbydere af arbejdsydelser via arbejdsplatforme driver selvstændig økonomisk virksomhed, eller om der er tale om private aktiviteter eller lønmodtagerforhold, som falder uden for momslovens anvendelsesområde. Ved denne vurdering lægges der vægt på, hvem der fastsætter vederlaget for arbejdet, og hvem der bærer den økonomiske risiko for fejl og mangler, som opstår i forbindelse med udførelsen af arbejdet.
  Original languageDanish
  Article number388
  JournalTidsskrift for skatter og afgifter
  Volume2018
  Issue number25
  Pages (from-to)2592-2597
  Number of pages6
  ISSN0908-8431
  Publication statusPublished - 20 Jun 2018

  Cite this