Praktiske færdigheder for bioanalytikere

Eval Rud Møller, Kirsten Arriens, Jette Kofod-Nielsen, Jonas Kammer Larsen

Research output: Book/Report/PhD thesisBookCommunication

791 Downloads (Pure)

Abstract

Praktiske færdigheder for bioanalytiker beskriver Model for praktisk færdighedsudøvelse for bioanalytikere, som kan bruges af bioanalytikerstuderende og andre til f.eks. at træne eller analysere praktiske færdigheder. Modellen er baseret på erfaringer med træning af prak-tiske færdigheder, fra kliniske undervisere, undervisere ved VIA University College Bioanalytikeruddannelsen og studerende.
Modellen er en tilpasning af Bjørks model for praktiske færdigheds-udøvelse for sygeplejersker til en bioanalytikerprofession. Model for praktisk færdighedsudøvelse for bioanalytiker introducerer kategori-en Fagprofessionel væremåde som erstatning af Bjørks kategori Omsorgsfuld væremåde, hvorved modellen kan anvendes til bioanalyse både med og uden direkte borger- og patientkontakt på mere me-ningsfuld vis.
I bogen formuleres Fagprofessionel væremåde for bioanalytiker som:
Fagprofessionel væremåde for en bioanalytiker indebærer borger og patient i fokus samtidigt med, at handlinger udføres i overensstemmelse med den viden og de kompetencer, som kendetegner professionen, ved selvstændigt at fokusere på udførelse, kvalitetssikring, formidling og fortolkning af bioanalyse i både mono- og tværprofessionelle sammenhænge.
Med kategorien Fagprofessionel væremåde er der samtidig lagt en grundsten til, at andre professioner kan lave deres egen professions-specifikke model, ’blot’ ved at afklare hvad Fagprofessionel væremåde rummer for den pågældende profession
Original languageDanish
PublisherVIA University College
Number of pages96
ISBN (Electronic)978-87-7298-995-2
Publication statusPublished - 22 Dec 2022

Keywords

  • internships
  • bioanalyst

Cite this