Træn Trivslen: #14a Compassion på arbejdspladsen – Nanja Holland Hansen

Sanne Østergaard Nissen (Developer), Nanja Holland Hansen (Guest), Julie Kowal Kristiansen (Producer)

Research output: Non-textual formPodcast, music and sound productionsCommunication

Abstract

Samtalen med Nanja er delt i to. Denne første del er et indblik i og en uddybning af, hvad compassion er, og fordelene ved træning i dette. Del to er en øvelsesdel, hvor Nanja guider to compassionøvelser: Compassion for os selv og compassion for andre, eksempelvis rettet mod en kollega, som du har det svært med. Du vælger selv, hvilken del du vil starte med.

”Helt grundlæggende så handler compassion om, hvad er det, jeg kan tilbyde den verden, jeg lever i. Hvordan kan jeg være med til at lindre den lidelse, der er til stede – om det er på en arbejdsplads, i mit personlige liv, politisk …”

Hvorfor kan vi både organisatorisk og menneskeligt få gavn af at beskæftige os med compassion på arbejdspladser?
Hvad er compassion og hvilke kompetencer udvikles ved compassiontræning?
Hvordan kan vi integrere compassionpraksis i det daglige?
Compassion er en meget aktiv og interpersonel træning og måde at være i verden på. I dette afsnit åbenbarer Nanja Holland Hansen, hvad compassion er, og hvordan vi kan skabe en kultur i organisationen, hvor compassion er et bærende element. Herunder er psykologisk tryghed en del af det, vi træner, når vi træner compassion – eksempelvis at have modet til at gå til en kollega og blotlægge, at man har svært ved en arbejdsopgave og har brug for hjælp. Compassiontræning er en helt strukturel eller organisatorisk tænkning i forhold til, hvordan organisationen kan være med til at minimere medarbejderflugt, bekymringer, ensomhed, stress, angst og depression, og øge den generelle trivsel, opmærksomhed, følelsesregulering og social forbundethed. Nanja kommer også omkring de barrierer og udfordringer, der kan være ved compassiontræning. Hun problematiserer også, at der tales om compassionfatigue eller omsorgstræthed, da forskningen viser, at der måske mere er tale om empatitræthed.

Gæst: Nanja Holland Hansen er psykolog, post doc. og forsker ved Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin, Dansk Center for Mindfulness og certificeret CCT (Compassion Cultivation Training) underviser fra Stanford University

Værtinde: Sanne Østergaard Nissen

Produktion, redaktion og musik: Julie Kowal Kristiansen
Original languageDanish
Publication date26 Oct 2023
Publication statusPublished - 26 Oct 2023

Keywords

  • management, organizational development and innovation
  • health, nutrition and quality of life

Cite this