Træn Trivslen: #28 Protreptik i trivselsperspektiv – Kim Gørtz

Sanne Østergaard Nissen (Developer), Kim Gørtz (Guest), Julie Kowal Kristiansen (Producer)

Research output: Non-textual formPodcast, music and sound productionsCommunication

Abstract

“Og så bliver man også typisk ramt af en ro, … af en klarhed, som også bringer det, man i gamle dage kaldte livslykke. Det græske ord ‘eudaimonia’, som også af Aristoteles, var formålet med protreptik. Man bliver faktisk glad i låget af at befinde sig på ‘den tomme plads’ … “

Hvorfor er dialogkunst og at få ‘det tredje jeg’ i tale’ væsentligt i relation til nutidens trivselsproblematikker?
Hvad er protreptik – ’det tredje jeg’ og ’den tommeplads’?
Hvordan kan vi styrke vores evne til at vende os mod det væsentlige i os selv, vores liv og livsverden og gøre os værdige til øjeblikket?
I dette podcastafsnit er vi taget til København, for at besøge filosof Kim Gørtz til en snak om protreptik i et trivselsperspektiv. Her åbner Kim Gørtz en sprække af lys og sætter døren på klem til den klassisk græske filosofiske dialogkunst. Vi holder tungen lige i munden, øjnene på stilke og ørerne årvågent spidse, når begreber som ‘det tredje jeg’ og ‘den tomme plads’ erfares og udfoldes i sandhedshændelser - de tomme pladser, hvor noget giver mening, men uden et gelænder, at støtte sig til. At få sjælen i tale. At rumme uendelige potentialer. At dvæle. At rammes af ro og klarhed. Og livslykke.

Man skal leve sig til protreptik, som Kim siger. Lyt med og få de første toner i den protreptiske klangbund.

Den første del er en mere filosofisk indføring i protreptikken. Del to er en mere praktisk indføring i protreptik - blandt andet med udgangspunkt i det logiske kryds og den logiske trekant.

Gæst: Kim Gørtz er Ph.d., regenerativ filosof og centerleder for Regenerativ Filosofi, partner i Promentum. Forfatter til 46 bøger om filosofi, herunder om protreptik.

Værtinde: Sanne Østergaard Nissen

Produktion, redaktion og musik: Julie Kowal Kristiansen
Original languageDanish
Publication date16 May 2024
Publication statusPublished - 16 May 2024

Keywords

  • management, organizational development and innovation
  • health, nutrition and quality of life

Cite this